Connect with us

Eveniment

Mii de angajați ai Samsung, în grevă generală timp de 3 zile

Constanta MEA

Publicat

pe

Mii de angajați ai gigantului sud-coreean Samsung au intrat luni, 8 iulie, într-o grevă generală de trei zile. Anunțul a fost făcut de un lider de sindicat care a avertizat că acest protest ar putea afecta producţia de cipuri de memorie.

Câteva mii de muncitori s-au strâns în faţa uzinei de semiconductori de la Hwaseong, Gyeonggi, la o oră sud de capitala Seul. Conform sindicatului, aproximativ 5.200 de persoane care lucrează în această uzină, de la producţie şi până la dezvoltare, s-au alăturat mişcării de protest.

„Oare conducerea crede în continuare că asta nu va afecta lanţul de producţie?”, s-a întrebat vicepreşedintele sindicatului, Lee Hyun-kuk.

Liderul National Samsung Electronics Union, Son Woo-mok, a declarat că protestul de astăzi nu este decât începutul, potrivit agenției de presă AFP, citată de Agerpres.

National Samsung Electronics Union, care numără aproximativ 30.000 de membri, mai mult de o cincime din efectivele totale ale companiei, a anunţat încă de săptămâna trecută că va organiza o grevă generală de trei zile, subliniind că a fost nevoit să recurgă la această măsură după eşecul negocierilor.

Revendicările angajaților Samsung

Această grevă vine după o alta ce a avut loc în luna iunie și a ținut o zi. Aceasta este prima acţiune de acest tip în cadrul unei companii ce a funcţionat timp de mai multe decenii fără sindicate.

Conducerea companiei poartă discuţii salariale cu sindicatul de la începutul anului, dar cele două părţi nu au ajuns la un acord.

„Am ajuns acum la o răscruce. Greva este ultima carte pe care o putem utiliza”, susţine sindicatul în apelul la grevă lansat săptămâna trecută angajaților Samsung.

Angajații au respins o ofertă de majorare a salariilor cu 5,1% în luna martie, după ce sindicatul a cerut şi o îmbunătăţire a situaţiei concediilor, precum şi mai multă transparenţă în privința primelor de performanţă.

Gigantul sud-coreean Samsung a împiedicat angajaţii să înfiinţeze sindicate, timp de 50 de ani, recurgând uneori la metode brutale, potrivit criticilor. Fondatorul conglomeratului Samsung, Lee Byung-chul, decedat în anul 1987, ar fi jurat că nu va permite înfiinţarea de sindicate în compania sa. Primul sindicat de la Samsung Electronics a fost înfiinţat abia la finele anilor 2010.

Samsung Electronics, „nava amiral a gigantului Samsung Group”, este unul dintre cei mai mari producători mondiali de smartphone-uri şi unul dintre puţinii producători de cipuri de memorie cu valoare adăugată mare folosite pentru Inteligenţa Artificială (IA).

Săptămâna trecută, Samsung Electronics a anunţat că se aşteaptă la o creştere de 15 ori în ritm anual a profitului operaţional în trimestrul al doilea, datorită cererii mari pentru produsele sale utilizate în Inteligenţa Artificială.

Semiconductorii sunt în prezent în centrul economiei mondiale, fiind folosiți în toate domeniile, de la electrocasnice şi telefoane mobile până la automobile şi arme.

Cipurile sunt principalul produs de export al Coreei de Sud, aducând acestei ţări 11,7 miliarde de dolari numai în luna martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Această sumă reprezintă o cincime din exporturile totale ale țării.

Facebook Comments

Eveniment

VREMEA 18 IULIE. CANICULĂ, PLOI TORENȚIALE ȘI GRINDINĂ

Constanta MEA

Publicat

pe

Astăzi, valul de căldură va persista în sudul și parțial în vestul și în estul țării, unde va fi caniculă, noapte tropicală, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 41 de grade, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei. 

Din orele amiezii, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului, în zona de munte, în Transilvania, Maramureș, local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și izolat în Banat și în Crișana. Pe alocuri cantitățile de apă vor fi însemnate, vor depăși 20…40 l/mp, vor fi vijelii și grindină.

În București, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 39 de grade. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică, respectiv înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

La munte, valorile termice vor fi în scădere. Din orele amiezii, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Pe alocuri cantitățile de apă vor fi însemnate, vor depăși 20…40 l/mp, vor fi vijelii și grindină.

La mare, vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a regiunii. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși, pe arii relativ extinse, pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 34…37 de grade. Cerul va fi variabil. Vântul va avea intensificări spre sfârșitul intervalului. Temperatura apei mării va avea valori de 26…29 de grade. 

Val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța 

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34…37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Notă: În zilele următoare valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în sud-estul țării.

Imagine

Sursa: Newsinn

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

PROGRAMUL COMPETIŢIONAL AL LIGII A II-A

Constanta MEA

Publicat

pe

S-a stabilit programul competiţional al Ligii a II-a: FC Argeș, Steaua, CS Mioveni, Unirea Ungheni, AFC Câmpulung Muscel 2022, CSM Focșani 2007.

FC Argeș va juca în prima etapă cu Steaua, CS Mioveni cu Unirea Ungheni, iar AFC Câmpulung Muscel 2022 cu CSM Focșani 2007.

FC Argeș începe sezonul cu o deplasare pe Ghencea, având de luat o revanșă după ce CSA Steaua s-a impus în ultimul meci disputat între cele două echipe.

În etapa a doua, FC Argeș primește vizita celor de la CSM Focșani, formație nou-promovată în Liga a 2-a Casa Pariurilor.

Urmează apoi o deplasare lungă, la Oradea, unde va întâlni pe FC Bihor.

Duelurile cu echipele retrogradate din Superligă se vor desfășura în etapa a XIV-a cu FC Voluntari acasă, respectiv în etapa a XVIII-a cu FC U Craiova, în deplasare.

Ambele meciuri cu echipele din Argeș se vor disputa în etapa a VII-a cu CS Mioveni, respectiv în etapa a XVII-a cu Muscelul Câmpulung.

Ultima etapă a sezonului regulat se va disputa acasă, împotriva celor de la CSC Dumbrăvița.

Competiţia Liga 2 Casa Pariurilor se va disputa în două faze: prima fază a competiției va consta într-un sezon regulat, la care vor participa toate cele 22 de echipe și în care vor juca fiecare cu fiecare o singură dată, cu un total de 21 etape.

A doua fază a competiției va consta într-un play-off și un play-out, în care echipele vor fi repartizate pe baza clasamentului final al sezonului regulat și în care vor intra cu toate punctele acumulate până atunci.

În play-off vor participa primele șase clasate, iar partidele se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formație.

La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8 și 7 din play-out-ul SuperLigii.

În play-out vor participa celelalte 16 echipe rămase, împărțite în două grupe, A și B, cu câte opt echipe fiecare.

Participantele din fiecare grupă vor juca între ele o singură dată, rezultând un program de șapte etape și șapte meciuri pentru fiecare echipă.

Din fiecare grupă a play-out-ului vor retrograda direct echipele clasate pe locurile 7 și 8, în timp ce ocupantele locului 6 din fiecare grupă vor juca un meci de baraj în dublă manșă pentru menținerea în Liga 2.

Sursa: Realitatea de Arges

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

TRIBUNALUL UE: COMISIA EUROPEANĂ NU A FOST TRANSPARENTĂ ÎN ACHIZIŢIA DE VACCINURI ANTI-COVID

Constanta MEA

Publicat

pe

În timpul pandemiei de Covid, Comisia Europeană a negociat cu companiile farmaceutice în numele celor 27 de state membre ale Uniunii.

Tribunalul Uniunii Europene a apreciat, miercuri, că Comisia Europeană a procedat greşit când a restrâns accesul public la unele detalii şi clauze ale contractelor de achiziţie pentru vaccinurile anti-Covid.

Instanţa din Luxemburg a evidenţiat mai multe nereguli, inclusiv refuzul parţial de a face publice declaraţiile privind conflictele de interese ale membrilor executivului european care au negociat achiziţiile de la companiile farmaceutice, relatează Agerpres, citând AFP.

Procesul, intentat de mai mulţi europarlamentari şi de persoane fizice

„Comisia nu a acordat publicului un acces suficient de larg la contractele de achiziţie a vaccinurilor împotriva Covid-19”, a comunicat tribunalul, care fusese sesizat de mai mulţi europarlamentari şi de persoane fizice.

Reclamanţii au solicitat Comisiei în 2021 acces la toate documentele care ar fi permis înţelegerea termenilor şi condiţiilor de achiziţie şi „asigurarea protecţiei interesului public”, reaminteşte documentul instanţei.

Solicitările aveau la bază o reglementare europeană din 2001 privind accesul public la documentele principalelor instituţii ale UE – Parlamentul, Consiliul şi Comisia. Aceasta din urmă a acceptat doar un”acces parţial’ la informaţiile respective, publicând pe internet versiuni cenzurate.

Judecătorii europeni au emis, miercuri, două hotărâri în care dau în parte dreptate reclamanţilor, anulând deciziile Comisiei care „conţin nereguli”.

Achiziţiile respective datează din 2020 şi 2021. În timpul pandemiei de Covid, Comisia Europeană a negociat cu companiile farmaceutice în numele celor 27 de state membre ale Uniunii.

Tribunalul reaminteşte că, la scurt timp după ce pandemia s-a extins în Europa în primăvara lui 2020, „au fost deblocate circa 2,7 miliarde de euro pentru efectuarea unei comenzi ferme pentru mai mult de un miliard de doze de vaccin”.

Cele mai multe doze au fost cumpărate sau rezervate de la asocierea americano-germană Pfizer/BioNTech, însă autoritatea europeană de reglementare a omologat şi vaccinurile produse de Moderna, AstraZeneca, Janssen, Novavax şi Valneva.

Secretomanie în jurul achiziției de vaccinuri

În paralel cu recursurile în justiţia europeană privind lipsa de transparenţă, Parchetul European a deschis la rândul său o anchetă în octombrie 2022, tot pentru respectivele achiziţii controversate.

Înainte de aceasta, în 2021, ziarul New York Times dezvăluise un schimb de mesaje scrise între preşedinta CE, Ursula von der Leyen, şi directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Serviciile Comisiei au refuzat cererea unui jurnalist de a afla conţinutul mesajelor, iar ombudsmanul european a criticat această atitudine în vara lui 2022.

Sentința, o lovitură de imagine pentru Ursula von der Leyen

Decizia instanței a fost comunicată cu o zi înainte de votul prin care Ursula von der Leyen speră să obțină un nou mandat în fruntea executivului comunitar.

Pentru a fi realeasă, nemțoaica are nevoie de voturile a cel puțin 361 dintre cei 720 de europarlamentari.

Ursulei von der Leyen are deja susținerea șefilor de stat și de guvern din țările membre ale Uniunii Europene.

Partidul Popular European, din care aceasta provine, este în continuare prima forță politică din Parlamentul European, având 188 de aleși după scrutinul din luna iunie.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Constanța

lampi solare lampi solare
Social2 săptămâni ago

Cum să selectezi iluminatul ideal pentru spațiului din jurul piscinei

Iluminatul adecvat al zonei din jurul piscinei nu este doar o chestiune de estetică, ci joacă un rol important în...

Social3 săptămâni ago

Trasee montane din Parcul Național Cozia, judeţul Vâlcea

Parcul Național Cozia, situat în inima Carpaților Meridionali, este o bijuterie naturală ce se întinde pe o suprafață de 17.100...

Informații utile3 săptămâni ago

Cum să demontezi și să cureți în siguranță laptopul tău

Demonatarea și curățarea regulată a laptopului poate prelungi durata de viață a acestuia și poate îmbunătăți performanțele. În acest articol,...

Informații utile3 săptămâni ago

Cum să repari camera telefonului care nu funcționează pe un smartphone Android

Camera unui smartphone este una dintre cele mai utilizate funcții, fie că este vorba de capturarea amintirilor, realizarea de selfie-uri...

Informații utile3 săptămâni ago

7 cele mai bune trucuri și sfaturi ascunse pentru telefonul Android

Telefoanele Android sunt pline de funcționalități și setări ascunse care pot îmbunătăți considerabil experiența de utilizare. În acest articol, vom...

Informații utile3 săptămâni ago

Dezmembrări Auto în România: Ghidul Complet pentru Piese Citroen Second Hand

Într-o lume în care mobilitatea este esențială, menținerea unui vehicul în stare perfectă poate fi atât costisitoare, cât și consumatoare...

Social1 lună ago

Cum să pregătești mașina pentru sezonul cald

Pregătiți-vă mașina pentru sezonul cald verificând sistemul de aer condiționat pentru nivelul de lichid de răcire și starea compresorului. Asigurați-vă...

Social1 lună ago

Anvelope de vară vs Anvelope all-season?

Atunci când alegi între anvelopele de vară și cele pentru toate anotimpurile, ia în considerare următoarele: anvelopele de vară exceleaza...

Zilele Orașului Călimănești Zilele Orașului Călimănești
Social2 luni ago

Zilele Orașului Călimănești – 636 de ani de la prima atestare documentară

An de an, Zilele Orașului Călimănești sunt cu adevărat un moment de conexiune pentru comunitatea locală. În această perioadă specială,...

Social3 luni ago

Ghid turistic al parcurilor naturale din judeţul Vâlcea

În inima României, departe de agitația orașelor și a vieții moderne, se află județul Vâlcea, o perlă a naturii încă...