Connect with us

Eveniment

Ce solicită și ce obțin consumatorii de la bănci în 2024, în urma negocierilor din cadrul CSALB?

Publicat

pe

14 martie, BucureștiZiua mondială a drepturilor consumatorilor („World Consumer Rights Day”) este marcată în fiecare an pe data de 15 martie! Această zi promovează drepturile şi nevoile consumatorilor din toată lumea. De la începutul anului, peste 650 consumatori de servicii și produse financiare din România au invocat anumite probleme în derularea contractelor/serviciilor cu comercianții din sectorul financiar bancar și au solicitat băncilor/IFN-urilor o rezolvare amiabilă, în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

  • Până la jumătatea lunii martie, băncile au acceptat 175 cereri de negociere (dintr-un total de 420 cereri adresate băncilor);
  • De la începutul anului s-au încheiat, cu împăcarea părților, 140 de negocieri între consumatori și bănci;
  • În 98% dintre negocierile purtate în acest an părțile s-au împăcat. În 2023, valoarea medie a beneficiilor obținute de un consumator, după o negociere cu banca în cadrul CSALB, a fost de aproximativ 5.000 de euro.

Iată câteva exemple despre ce au solicitat oamenii instituțiilor financiare și ce au obținut după negocierile intermediate de un conciliator CSALB.  Toată procedura de soluționare amiabilă este gratuită pentru consumatori, durează în medie aproximativ o lună, iar cererea de negociere poate fi completată direct pe site-ul www.csalb.ro în 5-7 minute.

Soluția obținută mă ajută foarte mult!

Vereș Tibor, județul Timiș: Am fost la sediul băncii pentru a completa o cerere pentru restructurarea creditului deoarece începând cu luna viitoare nu mai pot achita rata la credit. Rata la bancă este de 1.850 de lei, însă mai am un împrumut cu o rată de 550 de lei, plus cheltuielile cu chiria și cele curente. I-am rugat să-mi restructureze creditul deoarece nu îmi doresc să fiu înscris în Biroul de Credit, iar după o săptămână am primit răspuns că nu au pentru mine nicio soluție.

Soluție acceptată de părți în cadrul CSALB: Banca oferă o perioadă de grație de două luni, în care rata la credit va fi de 500 de lei. După această perioadă creditul va fi restructurat astfel: va fi introdusă dobânda fixă, iar rata lunară la credit va scădea până la 1.480 de lei.

Soluția obținută mă ajută foarte mult! Am aflat pe internet despre CSALB, după ce am început să caut soluții pentru situația mea. Anticipam că va urma o perioadă grea și am căutat informații. Inițial nu credeam că se rezolvă, pentru că primisem un refuz de la angajații băncii cu care am discutat. Însă, în mai puțin de trei săptămâni a fost totul gata, cu ajutorul conciliatorului. Nici nu îmi venea să cred când m-a sunat să îmi spună rezultatul. Deja v-am recomandat și altor oameni pentru că mie mi-a folosit mult soluția primită.

Albert Mărăndescu, judetul VasluiMă aflu în imposibilitatea plății lunare a ratei în valoare de 2.012 lei aferente creditului de nevoi personale, deoarece firma la care eram administrator a intrat în insolvență și în urma acestei proceduri a rezultat un debit restant de 60.000 lei. Astfel, ANAF mi-a pus poprire pe salariu și îmi oprește lunar o treime din venitul net. Solicit prelungirea perioadei de plată a creditului și recalcularea ratei, astfel încât să rezulte o rată lunară mai mică decât ce plătesc în prezent.

Soluție acceptată de părți în cadrul CSALBBanca propune majorarea perioadei de rambursare cu 14 luni. În primele 36 luni ale creditului restructurat, consumatorul va avea de achitat o rată de 1.010 lei (aproximativ jumatate din rata actuală), iar dobânda va fi de 0%. După această perioadă rata va fi de 1.900 de lei și dobânda aplicabilă va fi cea din prezent (dobândă fixă de 9,7%).

Sunt foarte mulțumit, totul a decurs neașteptat de bine. Prima dată, când m-am adresat direct băncii, am fost refuzat și eram sceptic în legătură cu soluționarea problemei mele. Însă totul s-a rezolvat foarte repede. Întotdeauna se poate și mai bine, dar, în același timp, aș fi putut să nu obțin nimic. Se spune că nemulțumitului i se ia darul. Ținând cont că timp de trei ani plătesc o rată la jumătate față de cât a fost până acum, zic că este foarte bine.  

Dobândă fixă, amânarea ratelor și perioade de grație

Bogdan PDoresc adaptarea contractul de credit pentru ratele rămase de achitat, prin recalcularea dobânzii pentru creditul în CHFDoresc să plătesc rate fixe până la finalul creditului.

Soluție acceptată de părți în cadrul CSALB: Restructurarea creditului prin conversia acestuia în RON, cu un discount de 30% aplicat la sold. După conversie, timp de 3 ani, consumatorul beneficiază de dobândă fixă de 5,9%, cu o rată de aproximativ 812 RON. Ulterior, dobânda devine variabilă calculată prin formula IRCC + 2,5% marja băncii.

David M: Am solicitat amânarea ratelor creditului pe o perioadă de 6 luni. Telefonic, am primit asigurări că amânarea va fi posibilă pentru o lună, dar am constatat ulterior că sumele aferente ratelor au fost debitate din contul meu. Am mers la sucursala băncii din Timișoara unde mi s-a comunicat că nu este posibilă amânarea creditului nici măcar pentru o lună.

Soluție acceptată de părți în cadrul CSALB: Se va proceda la restructurarea creditului acordat consumatorului prin menținerea dobânzii fixe de 6,5% pe toată durata creditului. De asemenea, consumatorului i se va acorda o perioadă de grație de 6 luni, în care va achita o rată lunară în valoare de 50 de lei. După perioada de grație și cu noul procent al dobânzii, rata lunară va fi de 570 de lei.

Elena T: Din cauza creșterii IRCC și a prețurilor îmi este din ce în ce mai greu să acopăr cheltuielile. Soțul meu e pensionat pe caz de boală și cheltuielile cu copilul sunt de la o lună la alta mai mari. Părinții mei, care locuiesc în garsoniera luată prin credit, au și ei probleme de sănătate și mi-e greu să îi ajut. Am două credite, la 2 imobile diferite și aș vrea o restructurare a lor. Măcar să se recalculeze dobânda. M-ar avantaja o rată fixă.

Soluție acceptată de părți în cadrul CSALB: Banca oferă clientei posibilitatea de a trece de la dobândă variabilă la cea fixă, pentru o perioadă de 60 de luni, urmând ca după această perioadă să se revină la dobândă variabilă, alcatuită din marja stabilită contractual plus IRCC. Dobânda fixă va fi de 5.9 %.

Comisionul de administrare: restituiri de sume și ștergerea lui din credit

Dan B: Am în derulare un credit de nevoi personale cu ipotecă, contractat în septembrie 2008, în cuantum de 105.000 euro pentru o perioadă de 25 ani. Îmi este reținut un comision de administrare aplicat lunar la soldul creditului. Vă rog să-mi comunicați care este propunerea băncii față de acest comision de administrare, atât pentru ratele viitoare, cât și pentru cele deja plătite.

Soluție acceptată de părți în cadrul CSALB: Banca va elimina pe viitor comisionul de administrare credit (aprox 2.775 euro) și va pune la dispoziția consumatorului suma de 3.000 de euro, reprezentând restituire parțială din comisionul de administrare. Prin acceptarea notei de soluționare se constată acordul de stingere a litigiului intervenit între părți.

Antoneta VÎn urma contractării unui credit ipotecar am observat că rata lunară crește nejustificat. Este o neconcordanță între sumele înscrise în scadențar și cele pe care mi le comunică banca. La o rată de 183 euro (potrivit scadențarului), mi s-au retras mai multe luni 186 de euro. Doresc recuperarea sumelor plătite în plus și, dacă se poate, aș dori o ajustare a dobânzii și o reeșalonare a creditului.

Soluție acceptată de părți în cadrul CSALB​​Comerciantul rambursează sumele solicitate de consumatoare și îi oferă ca gest comercial eliminarea pentru viitor a comisionului de administrare credit rămas de încasat (725 euro) și restituirea parțială a comisionului de administrare credit perceput după reeșalonarea din 2015 (1.000 euro).

Aurel C: Solicit rambursarea sumelor percepute de bancă drept comision de gestiune credit, în valoare de 15.000 de lei.

Soluție acceptată de părți în cadrul CSALB: Banca aprobă eliminarea comisionului de administrare credit rămas de încasat, în valoare de 4.020 euro și restituirea parțială a comisionului încasat, în valoare de 2.000 de euro.

Picture1

Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB: „Analizând cererile primite de CSALB și rezultatele negocierilor, observăm o mai bună înțelegere din partea consumatorilor a situației financiare cu care se confruntă. În plus, aceștia au dezvoltat o abordare mai pragmatică a ofertelor pe care le fac băncile în cadrul negocierilor. Vedem că oamenii au renunțat să mai aibă așteptări nerealiste cu privire la rezultatul final al concilierii. Acest fapt este impulsionat și de abordarea băncilor, care vin la masa negocierilor cu soluții punctuale, menite să rezolve problema imediată a consumatorului, dar care au efect benefic și pe termen lung.  

Putem spune că am depășit perioada în care consumatorii încercau să negocieze până când se ajungea la un blocaj sau până când banca ieșea din procedura amiabilă când întâlnea un consumator inflexibil. Spre exemplu, anul acesta avem doar 2 cazuri în care negocierile au eșuat, iar în 2023 doar în 8 negocieri din 100 părțile nu s-au înțeles. Acum, consumatorii și-au însușit sfatul conciliatorilor, care au spus în mai multe rânduri că într-o negociere câștigul nu înseamnă doar beneficiul în bani. La acesta se adaugă timpul de soluționare foarte scurt, siguranța unui răspuns favorabil, spre deosebire de instanță, unde există riscul unei sentințe judecătorești defavorabile și modificarea contractului în scopul continuării lui în condiții adaptate nevoilor din prezent.”

  Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 17 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Facebook Comments
Citeste in continuare
Publicitate

Eveniment

Județul CONSTANȚA: Prinși la volan băuți, posibil drogați și fără permis, scoși din trafic de polițiști

Constanta MEA

Publicat

pe

La data de 14 octombrie a.c., în jurul orei 14.20, polițiști din cadrul Biroului de Siguranță Rutieră Mangalia au identificat un tânăr, de 19 ani, în timp ce conducea sinuos o motocicletă, pe strada Constanței din muncipiul Mangalia.

Polițiștii au efectuat semnal regulamentar de oprire, însă tânărul nu s-a conformat, astfel a fost urmărit de polițiști, acesta fiind oprit și imobilizat pe strada Țepeș Vodă. Din primele cercetări, a rezultat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, polițiștii au stabilit că tânărul ar fi sustras motocicleta, în scop de folosință, unui bărbat de 39 de ani, care ar fi uitat cheile în contact. Persoana în cauză a fost testată cu aparatul etilotest și cel din dotare, rezultatele fiind negative pentru ambele testări.

La data de 14 octombrie a.c., în jurul orei 15.50, polițiști din cadrul Biroului de Siguranță Rutieră Medgidia au identificat un bărbat, de 25 de ani, care ar fi condus un autoturism neînmatriculat în localitatea Cobadin.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat. În urma testării cu aparatul din dotare, rezultatul a fost negativ. Persoana a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

La data de 14 octombrie a.c., în jurul orei 17.25, polițiști din cadrul Postului de Poliție Lumina au identificat un bărbat, de 46 de ani, care ar fi condus un autoturism pe strada Năvodari din localitatea Lumina.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana în cauză a refuzat să fie condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge sau a substanțelor psihoactive.

La data de 14 octombrie a.c., în jurul orei 21.30, polițiști din cadrul Secției 3 Rurală Mihail Kogălniceanu au identificat un bărbat, de 62 de ani, care ar fi condus un autoturism pe strada Speranței din localitatea Mihail Kogălniceanu, având suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru perioada în curs.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

La data de 15 octombrie a.c., în jurul orei 04.40, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au identificat un bărbat, de 43 de ani, care ar fi condus un autoturism pe strada Eliberării din municipiul Constanța.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Persoana a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

La data de 15 octombrie a.c., în jurul orei 08.20, polițiști din cadrul Poliției Orașului Hârșova au identificat un bărbat, de 34 de ani, care ar fi condus un autoturism pe strada Carsium din orașul Hârșova.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Persoana în cauză a fost testată cu aparatul etilotest și cel din dotare, rezultatele fiind negative pentru ambele testări.

Cercetările continuă în toate cauzele.

Redactor: Adina Sîrbu

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

CONSTANȚA: Linia 44 rămâne deviată până la finalizarea lucrărilor de pe strada Baba Novac

Constanta MEA

Publicat

pe

Linia 44 rămâne deviată până la finalizarea lucrărilor de pe strada Baba Novac, informează CT Bus.

În ultimele zile, pe toate canalele de comunicare ale CT BUS au fost primite numeroase sesizări de la călători care întreabă când va reveni linia 44 pe traseul obișnuit.

Reprezentanții companiei de transport public spun că regretă disconfortul creat, dar linia 44 va reveni pe traseul obișnuit (str. Baba Novac zona Ceronav – zona Energia) după ce lucrarea executată de RAJA va fi finalizată, strada va fi asfaltată, iar autobuzele vor putea circula în condiții de siguranță.

Și linia 102 este deviată, în zona Delfinariului, din cauza lucrărilor RAJA de pe b-dul Mamaia.

Astfel, din intersecția de la Delfinariu, autobuzele de pe linia 102 nu mai circulă pe strada Zorelelor, iar la intersecția str. Soveja cu bd-dul Mamaia virează la stânga pe b-dul Mamaia până la Cap Linie Pescărie.

Traseul va reveni la normal după finalizarea lucrărilor.

Redactor: Adina Sîrbu

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

UPDATE | Accident rutier mortal pe bulevardul Tomis. Precizările IPJ Constanța

Constanta MEA

Publicat

pe

Noi detalii privind accidentul produs marți seară, pe b-dul Tomis din municipiul Constanța, în urma căruia un bărbat în vârstă de 29 de ani a murit.

Potrivit martorilor, motociclistul rula pe bulevardul Tomis, iar în zona Sălii Sporturilor a încercat să evite un pieton, a căzut pe carosabil, s-a izbit de un copac și a fost proiectat în parapetul din beton. În urma impactului, bărbatul a fost grav rănit, astfel că, în pofida eforturilor, nici echipajele medicale SAJ și SMURD, sosite la fața locului, și nici medicii de la Spitalul Județean nu au reușit să-l salveze.

Reprezentanții IPJ Constanța au precizat:

La data de 15 octombrie a.c., în jurul orei 18.05, polițiștii din cadrul Serviciului de Siguranță Rutieră Constanța au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe bulevardul Tomis din municipiul Constanța. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat, de 29 de ani, ar fi condus o motocicletă,  pe bulevardul Tomis dinspre bulevardul Mamaia, iar la un moment dat ar fi căzut pe partea carosabilă. Victima a fost transportată la spital cu răni grave, ulterior fiind declarat decesul. În cauză, polițiștii continuă cercetările.

__________

UPDATE: Bărbatul nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarat decedat la Urgența Spitalului Județean, transmit reprezentanții ISU Constanța.

Purtătorul de cuvânt Anamaria Stoica:

În această seară am fost solicitați să intervenim la un accident rutier între un autoturism și un motociclist lovit în Constanța. La fața locului au intervenit un SMURD B2 și un echipaj SAJ. La locul intervenției, motociclistul a fost găsit inconștient, preluat de echipajul SAJ și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Constanța.

__________

Un accident rutier grav s-a produs, în această seară, în municipiul Constanța, pe b-dul Tomis, în zona Sălii Sporturilor.

Potrivit SAJ Constanța, o motocicletă a fost implicată în evenimentul rutier, iar la fața locului au intervenit două ambulanțe – SAJ C2 și SMURD B.

Bărbatul care conducea vehiculul a fost grav rănit, fiind transportat, în comă și cu politraumă majoră, la UPU a Spitalului Județean Constanța, unde medicii au continuat protocolul de resuscitare.

Redactor: Adina Sîrbu / Foto: captură

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Constanța

Social2 săptămâni ago

Cum Vă Poate Transforma Pielea Epilatul cu Ceară de Miere de la Roial

Roial Ceara Epilat cu Miere este o soluție ideală pentru persoanele care își doresc o metodă naturală și eficientă de...

Social3 săptămâni ago

Cafeaua Arabica Energia de care ai nevoie în fiecare zi

Cafeaua este mai mult decât o simplă băutură; este un ritual, o sursă de energie și o parte importantă a...

Social3 săptămâni ago

Baloanele – O Combinație Magică pentru Halloween!

Halloween-ul se apropie cu pași rapizi, iar tu începi să te gândești la cum să transformi petrecerea ta într-un eveniment...

sejur de Crăciun sejur de Crăciun
Social3 săptămâni ago

Oferte de sejur pentru Crăciun 2024

Încă puțin și magia sărbătorilor ne bate la ușă! Crăciunul, perioada magică a anului, plină de bucurie, lumină și momente...

ferestrelor din PVC ferestrelor din PVC
Social4 săptămâni ago

Cum sa-ti transformi balconul cu ajutorul ferestrelor din PVC

Balconul a devenit in ultimii ani mult mai mult decat un simplu spatiu de depozitare sau un loc pentru uscarea...

Social1 lună ago

În perioada 5 – 9 septembrie, la Mamaia și Jupiter va avea loc prima tabără la mare pentru copiii din sistemul de protecție socială

Vacanța de vară se termină la mare pentru 100 de copii care beneficiază de măsura protecției sociale în cadrul Direcției...

Social1 lună ago

CNAS: Plafonul pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90% creşte la 2.020 lei

Plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă creşte începând cu luna septembrie...

Peștera Lacul Verde Peștera Lacul Verde
Social2 luni ago

Peștera Lacul Verde – Paradisul ascuns de pe Valea Oltului

Dacă te afli pe Valea Oltului, nu rata ocazia de a explora una dintre cele mai fascinante minuni naturale din...

Social2 luni ago

Loviștea: Tradiție și calitate din inima Vâlcii

Fondată în 1998, „Loviștea” este o afacere de familie ce și-a început povestea în comuna Perișani, județul Vâlcea. Cu rădăcini...

peeling NOON Aesthetics peeling NOON Aesthetics
Social3 luni ago

Secretul unui ten radiant: Tratamente faciale non-invazive

Tratamentele faciale non-invazive au revoluționat industria estetică, oferind o alternativă sigură și eficientă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească aspectul...