Connect with us

Afaceri

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Publicat

pe

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Obiceiul de a purta un șorț a fost împrumutat de la est și de la europeni. Deja în epoca bronzului (secolele 19-18 î.Hr.), populația masculină din Micene și Creta a început să poarte șorțuri ușor diferite de cele originale de astăzi. Șorțul era atașat de o centură largă de piele în așa fel încât, țesătura să se miște oblic de la coapsa unui picior până la genunchiul celuilalt. De asemenea, șorțurile europene au început să fie decorate cu diferite modele colorate. Se știe că grecii antici purtau și șorțuri, dar legau și o eșarfă mare de lână pe corpul lor, care se numea hlena. De-a lungul timpului, au început să poarte un șorț nu pe un corp gol, ci peste o tunică.

Etruscii antici au, de asemenea, o mențiune despre utilizarea șorțului în garderoba bărbaților. Nu s-a deosebit prea mult de versiunea cretană. Dar etruscii și-au pus șorțurile peste o cămașă cu mânecă lungă. În Imperiul Roman, șorțurile nu erau purtate atât de ușor. Acest tip de îmbrăcăminte era destinat preoților, precum și gladiatorilor și a unor soldați care erau departe de cea mai proeminentă poziție.

Apariția șorțului în Evul Mediu

Evul Mediu a permis șorțului să-și întărească ferm poziția în garderoba țăranilor și a meșterilor. Pentru a preveni ca hainele de zi cu zi să se murdărească prea mult în timpul lucrului, un șorț din piele era legat peste cămașă. Orice cizmar, brutar sau servitor avea acest articol vestimentar. A fost chiar considerat obligatoriu ca maiştrii din fabrici să poarte un șorț, deoarece le servea ca un fel de uniformă.

Tot mai des în garderoba femeilor

Dacă mai devreme șorțul era purtat exclusiv de bărbați, atunci până în secolul al XVI-lea, a început să apară tot mai des în garderoba unei femei. Exista tendința de a lega șorțul în față și în spate, formând astfel, un fel de fustă. Șorțurile erau considerate la modă de soțiile nobilimii orașului. De exemplu, soțiile burghezilor germani purtau o varietate de sorțuri: cu sau fără modele, albe și colorate, simple și duble.

Șorțurile au intrat treptat, dar destul de ferm, în viața înaltei societăți din Europa. Sub Ludovic al XIV-lea, a devenit la modă ca femeile franceze să lege un șorț atât când mergeau la plimbare, cât și acasă. Avea dimensiuni reduse și un aspect elegant în jurul marginii. Femeile țărance simple nu au rămas în urma doamnelor nobile. Au început, de asemenea, să coase și să decoreze pentru ele, șorțuri în moduri diferite.

Evoluția șorțului nu s-a oprit aici

Puțin mai târziu, a devenit foarte la modă să ai mai multe șorțuri speciale pentru situații diferite. De exemplu, tabelul, așa cum era numit în Franța, era un șorț  purtat înainte de a merge la masă. A început să înlocuiască șervețelul mare, care anterior era pus pe genunchi, pentru a nu pata îmbrăcămintea în timpul mesei.

De asemenea, un alt model de șorț era tablionul. Era cusut în față și în spate la o mantie, fiind purtat doar în zilele speciale, solemne. Modelul de șorț personalizat a împrumutat această tehnică din hainele ceremoniale imperiale și bizantine. Astfel de șorțuri erau confecționate din țesături scumpe, în culori bogate. Masa curtenilor era mai modestă, dar i-a ajutat totuși să urmeze moda.

Puțin mai târziu, rolul șorțului s-a schimbat

A devenit parte a costumului național purtat doar de sărbători. Pe teritoriul Germaniei, atât de multă importanță i s-a acordat șorțului, încât i s-a permis să fie purtat doar la cele mai importante și mari sărbători. Costumul popular moldovenesc s-a remarcat prin prezența a două șorțuri colorate, cu modele bogate, legate în față și în spate.

 

Facebook Comments
Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Afaceri

Plexiglas – cum îți va ușura munca de zi cu zi?

Publicat

pe

O poziție organizată corespunzător la locul de muncă, este una dintre bazele muncii eficiente. Această regulă se aplică practic oricărei activități, inclusiv lucrului la birou. Indiferent dacă lucrezi sau studiezi la birou, organizarea potrivită va optimiza cu siguranță acest proces. Cum să aranjezi cel mai bine un birou și cum poți folosi un material precum plexiglasul.

Cum să organizezi un birou pentru muncă și studiu?

Există câteva principii de bază ale organizării de birou care te vor ajuta în munca de zi cu zi:

  • Iluminare – este optim să așezi biroul lângă fereastră și lampa de birou pe partea stângă. Acestea sunt reguli generale, dar nivelul intensității luminii generate de lampă este, de asemenea, foarte important. Lumina prea puternică te va face să obosești repede, în timp ce lumina prea slabă poate cauza probleme de vedere.
  • Bineînțeles, dimensiunile biroului trebuie să fie ajustate la vârsta și înălțimea utilizatorului. Un adult pentru a lucre confortabil va avea nevoie de o masă de cel puțin 130 cm lățime și 85 cm adâncime. Înălțimea standard a biroului este de 70-75 cm. Oamenii înalți pot alege un birou de 80-85 cm.
  • Un scaun confortabil – fotoliile de birou cu reglare pe înălțime, spătar și cotiere sunt cele mai bune. O astfel de piesă de mobilier permite ajustarea optimă la preferințele tale.
  • Înainte de a începe lucrul, asigură-te că tot ce ai nevoie este pe birou. Un perete despărțitor pentru un birou din plexiglas poate fi de mare ajutor. Plexiglasul incolor va fi cel mai bun în acest sens. Poți pune pe placa de plexiglas diferite tipuri de foi de copiere, tabele, liste etc. Datorită acestui fapt, vei avea acces ușor la ele, fără a aglomera biroul.

Sticlă acrilică pentru birou – avantaje și dezavantaje

Plexiglasul pentru birou este o soluție practică care are destul de multe avantaje.

  • Dacă este așezat deasupra blatului de birou, îl va proteja împotriva deteriorărilor mecanice, decolorării, loviturilor etc. Plexiglasul este de 10 ori mai rezistent la impacturi decât sticla și, în același timp, este un material mult mai ușor. O astfel de protecție a blatului este deosebit de importantă pentru utilizatorii de birou mai tineri.
  • Bună organizare a muncii – Într-un dulap plexiglas transparent, poți plasa materialele de care ai nevoie la locul de muncă sau la studiu. Datorită transparenței ridicate a plexiglasului, acestea vor fi clar vizibile.
  • Rezistență la UV – Datorită rezistenței ridicate la radiații ultraviolete, blatul biroului din plexiglas transparent nu se va îngălbeni și nu își va pierde din transparență.

Pereți despărțitori de birou – cum se face?

Pentru a realiza pereți despărțitori de birou, se pot utiliza multe tipuri de materiale, însă, cel mai bun material este sticla acrilică sau plexiglasul. Sticla acrilică va funcționa excelent în acest scop. Este un material care este și mai puternic și mai rezistent la fisuri decât o placă acrilică. În același timp, greutatea este redusă la jumătate din greutatea sticlei.

Utilizarea plexiglasului în publicitate

Plexiglasul este un material perfect pentru producerea de elemente publicitare. Datorită utilizării polimetilmetacrilatului, sunt create elemente publicitare precum plăci iluminate, semne publicitare, litere iluminate, cutii de lumină, elemente decorative, rame și gadgeturi publicitare. Plexi este un material care poate fi ușor colorat, datorită căruia atractivitatea sa în industria de marketing crește. Materialul este, de asemenea, extrem de rezistent la condiții meteorologice extreme (temperatură, umiditate), datorită cărora expunerea elementelor publicitare în exterior garantează durabilitatea.

Plexiglasul este un material foarte atractiv care poate fi folosit în diferite moduri în publicitate. Plexiglasul de tip Fluo disponibil pe piață are margini iluminate, ceea ce este ideal pentru pregătirea semnelor și a literelor. Materialele publicitare pot lua orice formă și dimensiune. Tăierea plăcii este ușoară. Plasticitatea materialului și lipsa restricțiilor în alegerea culorii fac din plexiglas un adevărat aur pentru publicitate.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Afaceri

Care este importanța unei uniforme de bucătar în ospitalitate?

Publicat

pe

Multe locuri de muncă aleg să adopte o uniformă de personal, inclusiv retail, asistență medicală și medii de producție. Chiar și acele locuri de muncă care nu urmează o uniformă strictă încă tind să ofere unele îndrumări cu privire la un cod vestimentar adecvat. De exemplu, solicitarea unei ținute „profesionale” în mediile educaționale și de birou.

În industria ospitalității, purtarea unei uniforme este deosebit de importantă și benefică atât pentru personal, cât și pentru clienți. Pentru personalul din fața casei, purtarea uniformei le face ușor de identificat și menține o imagine profesională. Pentru personalul care se află mai mult în culise, cum ar fi bucătarii, uniforma este importantă pentru sănătate, siguranță și igienă. Dacă lucrezi în ospitalitate, este important să porți uniforma corectă și să înțelegi de ce ar trebui.

De ce este important ca bucătarii să poarte uniformă?

În conformitate cu legislația privind igiena alimentară, inclusiv Legea privind siguranța alimentară, orice persoană care lucrează cu alimente are responsabilitatea de a se asigura că alimentele pe care le prepară sunt sigure. Deși acest lucru înseamnă că alimentele trebuie depozitate și pregătite în siguranță, înseamnă, de asemenea, că trebuie să înțelegeți importanța purtării uniformei de bucătar pentru a susține siguranța alimentelor. De fapt, există trei motive principale pentru care bucătarii ar trebui să poarte uniformă:

Igiena alimentelor

Purtarea uniformei corespunzătoare este doar un pas pozitiv pe care îl puteți face în direcția asigurării siguranței alimentare. Bucătarii trebuie să poarte îmbrăcămintea de protecție corectă în zonele alimentare în orice moment, deoarece acest lucru va ajuta la asigurarea faptului că orice contaminanți purtați pe haine normale, cum ar fi firele de păr de companie sau murdăria, care pot contamina alimentele.

Pe lângă faptul că poartă tunica, bucătarul trebuie să poarte și boneta, bandana,  toca, în timp ce se agită în zonele de preparare a alimentelor. De exemplu, purtarea pălăriilor pentru a acoperi părul și barba pentru a acoperi orice păr facial va ajuta la prevenirea firelor de păr de la care se încadrează în alimente. Mai mult, atunci când ai alte cerințe pe langă uniforme, cum ar fi faptul să nu purtați bijuterii la locul de muncă, veți ajuta la prevenirea contaminării ulterioare. De exemplu, veți împiedica orice bacterie care poate fi prinsă în crăpăturile bijuteriilor sau orice pietre fizice care pot cădea din bijuterii să intre în contact cu alimentele. La rândul său, acest lucru va duce la alimente și beneficii mai sigure, inclusiv la clienți mai fericiți și la o reputație de afaceri mai bună.

Confort personal

Mai multe cuptoare, plite și alte echipamente de încălzire fac, fără îndoială, bucătării comerciale medii fierbinți. Pentru bucătari, căldura poate deveni foarte inconfortabilă, mai ales dacă lucrează o tură lungă. Prin urmare, purtarea uniformei corespunzătoare este crucială pentru confortul personal.

Pentru a fi confortabili și a rămâne răcoroși, bucătarii ar trebui să poarte uniformă care este dimensiunea potrivită pentru ei și încă mai are loc pentru a permite fluxul de aer și respirabilitatea. Ar trebui să fie fabricat dintr-un material confortabil și să nu irite pielea în timpul utilizării. Bucătarii trebuie să spună cuiva dacă uniforma lor este incomodă sau nepotrivită, deoarece acest lucru le va afecta confortul, capacitatea de muncă și performanța pe termen lung.

Profesionalism

În timp ce uniforma de bucătar este importantă pentru siguranța alimentelor, precum și pentru confortul personalului, are, de asemenea, un scop în ceea ce privește aparențele. Este posibil să aveți o bucătărie deschisă în restaurantul dvs., unde oamenii își pot vedea mâncarea pregătită sau poate fi cazul ca bucătarii de la unitatea dumneavoastră să nu fie în general văzuți de public. Cu toate acestea, oricare dintre acestea este, nu există nici o îndoială că uniforma de bucătar dă un aspect de profesionalism. Dacă un client observă un bucătar purtând propriile haine, este posibil să aibă întrebări despre cât de sigură este mâncarea pe care o pregătește.

În plus, există beneficii în cazul în care angajații poartă uniformă în afara bucătăriei, inclusiv personalul din fața casei. Clienții vor putea să vă identifice personalul mai rapid, ceea ce va duce la reducerea timpilor de așteptare, la servicii pentru clienți mai rapide și mai bune și, în general, la clienți mai fericiți.

Care sunt diferitele componente ale unei uniforme chef?

Există multe componente diferite ale uniformei de bucătar, fiecare dintre ele joacă un rol important. Fiecare bucată de uniformă are un scop specific, de la protejarea alimentelor împotriva contaminării până la denotarea vechimii în ierarhia bucătarilor.

Diferitele componente ale uniformei de bucătar includ:

Jacheta

Acest lucru are mai multe caracteristici diferite care toate contribuie la funcționalitatea și caracterul său practic. Jacheta este de obicei cu două sâni, deoarece aceasta oferă un strat suplimentar de protecție împotriva căldurii sau a oricăror stropi fierbinți. Materialul este adesea realizat dintr-un amestec greu de bumbac sau poliester și bumbac, deoarece acest lucru permite respirabilitatea și, de asemenea, ajută la protejarea bucătarului de orice stropi fierbinți. Jacheta este în mod tradițional albă, deoarece acest lucru face ca petele să fie mai ușor de identificat, ceea ce ajută la menținerea igienei. Jacheta albă crocantă oferă, de asemenea, un aspect profesional și curat.

În cele din urmă, jacheta ar trebui să conțină un fel de mecanism pentru fixarea acesteia. Acest lucru poate fi fie Velcro, butoane stud, capse sau nasturi. Atât butoanele Velcro, cât și cele stud oferă posibilitatea de a îndepărta rapid jacheta în caz de urgență. Capsele sunt, în general, cu risc foarte scăzut, deoarece posibilitatea ca acestea să cadă și să intre în alimente este mult mai mică decât alte mecanisme de fixare.

Pantalonii

La fel ca jacheta bucătar, pantalonii bucătar ajută la prevenirea contaminanților din hainele de zi cu zi de la contaminarea alimentelor. Ele sunt, de asemenea, de montare în vrac pentru a ajuta la mișcare și respirabilitate și sunt realizate dintr-un material gros pentru a ajuta la minimizarea pericolelor de scurgeri la cald.

În mod tradițional, pantalonii chef sunt concepuți pentru a avea un model alb-negru, deși unii bucătari optează acum pentru pantaloni cu un design mai simplu.

Șorț

Deși nu este considerată o parte din uniforma unui bucătar tradițional, mulți bucătari aleg să poarte un șorț peste albul lor atunci când sunt în bucătărie. Un șorț oferă un strat suplimentar de protecție împotriva căldurii și a flăcărilor, precum și a petelor.

Șorțurile trebuie să fie fabricate dintr-un material ignifug și trebuie să fie legate și montate corect. Acest lucru va ajuta pentru a preveni orice piese în vrac de a fi înmuiate în alimente sau care intră în contact cu foc deschis.

Pantofi

Bucătarii stau pe picioare ore în șir, așa că este esențial să ai pantofi confortabili. Pentru confort, pantofii trebuie sa fie bine montati si sa aiba o buna absorbtie a socurilor. Acest lucru va scuti o parte din presiunea de pe partea de jos a picioarelor de la picioare pe podea tare.

Pentru siguranta, toti bucatari ar trebui sa poarte incaltaminte antiderapant si sa aiba toecap-uri din otel sau ranforsate. Acest lucru va limita riscul de rănire în cazul în care renunță la orice echipament greu sau lichide fierbinți. În plus, deși nu este obligatoriu, mulți bucătari poartă pantofi fără șireturi pentru a limita riscul de a se împiedica peste o dantelă neîngrijită.

Pălăria

Pălăria sau toque blanche-ul  (cunoscută în una dintre denumirile tocă, bonetă, bandană, șapcă), pentru a-și folosi numele tradițional francez, este o componentă bine recunoscută a uniformei unui bucătar. Cu toate acestea, o mulțime de bucătari aleg să nu mai poarte pălăria clasică înaltă. Din punct de vedere istoric, purtarea toque blanche-ului a indicat statutul unui bucătar în bucătărie. Cu cât pălăria bucătarului era mai mare, cu atât erau mai în vârstă. Mai mult, numărul de pliuri de pe pălărie a reprezentat numărul de rețete pe care bucătarul le stăpânise.

Acum, mulți bucătari aleg head-wear care este un pic mai puțin extravagant, inclusiv pălării mai mici, bonete și bandane. Unii chiar optează pentru pălării de unică folosință pentru a-și proteja capul și siguranța alimentelor, în schimb. Cerințele pentru tipul de uzură a capului depind de fiecare cerință individuală a restaurantului. Unele restaurante high-end fine dining încă alege toca pentru a semnifica calitatea și nivelul de stabilire

Este esențial să înțelegeți importanța unei uniforme de bucătar, deoarece nu numai că aduce beneficii siguranței alimentare, dar este benefică și pentru siguranța personală, confort și profesionalism. Purtarea uniformei în ospitalitate are multe beneficii atât pentru personalul din față, cât și pentru cel din spate și nu poate fi ignorată.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Afaceri

Cele mai bune rezultate pentru grăsimea nedorită rămâne tratamentul – criolipoliza

Publicat

pe

Criolipoliza este un tratament nechirurgical pentru îndepărtarea grăsimilor în anumite zone. Cu un risc mai mare de probleme asociate cu tehnici mai invazive precum liposucția, criolipoliza pare a fi o opțiune viabilă de remodelare corporală nechirurgicală. Această cercetare include o evaluare cuprinzătoare a datelor clinice existente, cu accent pe eficacitatea, tehnicile, siguranța și complicațiile criolipolizei.

După tratamentele cu criolipoliză, nu au fost observate modificări semnificative ale nivelurilor lipidelor. Au fost raportate doar efecte adverse minore, pe termen scurt, cum ar fi eritem, edem și durere. Într-o clinică remodelare corporală București vei putea să cunoști și să te bucuri de tratamentul cu criolipoliza. Aceasta este o terapie potențială pentru îndepărtarea grăsimilor și sculptarea corpului nechirurgical, care oferă o alternativă convingătoare la liposucție și alte proceduri invazive. Când este utilizată pentru adipoziții localizate, această metodă pare să fie sigură, cu un profil scăzut de efecte secundare și pierderi considerabile de grăsime.

Criolipoliza s-a dovedit a fi eficientă în reducerea stratului de grăsime subcutanat în investigațiile preclinice și clinice. Majoritatea pacienților sunt pregătiți să accepte un timp de recuperare mai scurt în schimbul unui rezultat mai bun. Ratele de succes și satisfacție pentru criolipoliză sunt destul de ridicate.

Criolipoliza este cea mai potrivită alegere atunci când îți dorești să scapi de grăsimea nedorită

Deși liposucția este o opțiune terapeutică excelentă pentru îndepărtarea țesutului adipos crescut, ea este totuși o operație chirurgicală cu toate pericolele pe care le implică. Operația de liposucție este foarte costisitoare în comparație cu criolipoza preț pe o ședință. Au fost dezvoltate noi tehnici în ultimii ani pentru a gestiona remodelarea corpului într-un mod mai puțin dificil. Aceste metode vizează în primul rând trăsăturile fizice ale grăsimii care o deosebesc de epidermă și dermă de deasupra acesteia, rezultând o eliminare selectivă a grăsimilor. Dispozitivele cu ultrasunete de înaltă frecvență, energia cu radiofrecvență și lumina laser au capacitatea de a crește eficiența, de a reduce efectele nedorite și de a accelera timpul de recuperare după intervenția chirurgicală.

Numărul de adipocite este redus ca urmare a distrugerii termice, a distrugerii cavitaționale sau a dezvoltării unei găuri tranzitorii în membrana celulară adipocitară, care, atunci când este multiplicată în milioane de celule adipoase, duce la o reducere detectabilă a grăsimii. Criolipoliza este una dintre cele mai recente tehnici neinvazive de pierdere a grăsimilor care se dezvoltă. Descoperirea clinică indusă de frig a declanșat crearea criolipolizei.

În plus, metoda nu funcționează pentru toată lumea. Funcționează cel mai bine la persoanele care se apropie de greutatea corporală optimă și au grăsime care se poate strânge pe puncte rezistente. Tehnica s-a dovedit benefică, potrivit unui studiu din 2017, în special la persoanele cu masă corporală inferioară. Alte variabile, cum ar fi stilul de viață, pot juca, de asemenea, un rol important. Criolipoliza nu este o terapie magică pentru pierderea în greutate sau un remediu pentru un stil de viață sedentar. După câteva tratamente cu criolipoliza, o persoană care continuă să mănânce o dietă nesănătoasă și este inactivă va vedea mai puțină grăsime înlăturată.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Constanța

Afaceri16 ore ago

Plexiglas – cum îți va ușura munca de zi cu zi?

O poziție organizată corespunzător la locul de muncă, este una dintre bazele muncii eficiente. Această regulă se aplică practic oricărei activități,...

Cultură17 ore ago

Ce abilități ai nevoie pentru a fi bucătar?

Ce abilități ai nevoie pentru a fi bucătar? Alegerea de a începe o carieră ca bucătar este ceva ce oricine...

Afaceri2 zile ago

Care este importanța unei uniforme de bucătar în ospitalitate?

Multe locuri de muncă aleg să adopte o uniformă de personal, inclusiv retail, asistență medicală și medii de producție. Chiar...

SocialO săptămână ago

Cele mai frumoase mesaje de anul nou

Anul Nou se apropie si cu totii ne gandim ce mesaje sa le trimitem celor dragi. Mesajele de Anul Nou...

Social3 săptămâni ago

Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi cumpăra un motocultor pentru grădina ta

Dacă te gândeşti să începi a cultiva una sau mai multe parcele de teren din curtea ta, primul lucru pe...

Social3 săptămâni ago

Parfumuri arabesti pret – idei de cadou pentru ea

Pentru domnii care au nevoie de idei de cadou atunci cand vine vorba despre cele mai importante zile din viata...

Social4 săptămâni ago

Construieşte cu CERBOCON şi casa din visul tău va deveni realitate!

Un avantaj esenţial al caselor noi este că puteţi alege caracteristicile şi finisajele înainte ca locuinţa dvs. să fie construită,...

Roca Shoes Roca Shoes
Afaceri1 lună ago

Ce perechi de pantofi eleganți nu trebuie să îți lipsească în fiecare sezon?

Crezi că perechea perfectă de pantofi nu există? Nu există, pentru că nu este vorba doar despre o singură pereche,...

Social2 luni ago

Freza de Zăpadă Rotakt – Utilajul care-ţi face iarna mai uşoară

Pentru că iarna bate la uşă, iar fulgii de nea vor începe curând să se aşterne peste curţile noastre, va...

Bijuteria Mataranga Bijuteria Mataranga
Afaceri3 luni ago

Cum se poartă un colier în cel mai frumos mod, în funcţie de ţinută

Hainele şi bijuteriile tale fac parte dintr-o imagine pe care o prezinţi. Este important să te simţi bine în fiecare...