Connect with us

Eveniment

ANRE a început CONTROALE la toți furnizorii de energie, se verifică FACTURILE

Constanta MEA

Publicat

pe

Potrivit unui comuniat ANRE, sunt verificate următoarele aspecte:

– respectarea obligației privind emiterea de facturi care să cuprindă informații corecte, transparente, clare și complete referitoare la plafonarea prețului final al energiei electrice și al gazelor naturale precum și consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensației;

 

– respectarea obligației de transmitere, in termenul legal, a răspunsului la reclamațiile consumatorilor referitoare la facturi și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului; 

– respectarea obligației de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului şi transmiterea acesteia clientului final în termenul legal; 

 

Furnizorii de energie electrică verificați sunt:

ELECTRICA FURNIZARE, EON ENERGIE ROMÂNIA, HIDROELECTRICA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, CEZ VÂNZARE, TINMAR ENERGY.

Furnizorii de gaze naturale verificați sunt:

ENGIE ROMÂNIA, EON ENERGIE ROMÂNIA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, PREMIER ENERGY, ENERGIA GAS & POWER, GAZ VEST.

 

Cum trebuie să acționeze clientul final dacă are neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale?

Clienții finali care au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real. 

În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată.

Recomandăm clienților finali de energie electrică/gaze naturale următoarele:
– să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale;
– să solicite citirea lunară a contorului;
– să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis
– să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia; 
– să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis;
– să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condițiilor contractuale, în special modificarea prețurilor/tarifelor. Dacă aceste modificări nu respectă condițiile prevăzute în contract (preț fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată.

Precizăm că, în cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare. 

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei poate oferi informații prin intermediul liniilor telefonice de tip ”„Call-center”, ce pot fi apelate la numărul 0374554265 (telefon cu tarif normal în rețeaua Orange, apelabil din toate rețelele) și la numărul 0219782 (telefon cu tarif normal in reteaua Telekom, apelabil din toate rețelele).

De asemenea, consumatorii pot depune petiții pentru aspecte care țin de încălcarea cadrului de reglementare și a legislației primare incidente la adresa https://spv.anre.ro/

Facebook Comments

Eveniment

231 elevi, 10 preşcolari şi 26 profesori, depistaţi pozitiv COVID în județul Constanța

Constanta MEA

Publicat

pe

 

174 clase din 67 unități de învățământ din județul Constanța învață în sistem on-line.

“Conform informațiilor puse la dispoziție de către DSPJ Constanța, azi, 17.01.2022, au fost confirmați pozitivi în urma testării pentru depistarea contaminării cu virusul Sars-Cov-2: 26 de cadre didactice; 231 de elevi; 10 preșcolari; 3 angajați din personalul auxiliar,” a transmis IȘJ Constanța.

Luni, 17 ianuarie, incidenţa la mia de locuitori în municipiul Constanţa este de 6,35 şi în judeţ, de 4,12.

În acest moment, sunt 121 de persoane internate, la nivelul județului Constanța. Paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Municipal Medgidia (160 – 47 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța (65 – 11 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (121 – 33 ocupate), Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța (92 – 20 ocupate), Secția Exterioară Agigea (55 – 10 ocupate), Secția Exterioară Psihiatrie Palazu Mare (4 – 0 ocupate), Sistemul Medical Modular de Izolare și Tratament (SMMIT) Constanța (56 – 0 ocupate), 

 

 

 

 

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Accident mortal în județul Tulcea. Bătrân întins pe carosabil, călcat de mașină

Constanta MEA

Publicat

pe

 

Un şofer în vârstă de 40 de ani de ani a acroşat cu maşina un bătrân lungit pe carosabil. Victima a decedat. Poliţia a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Accidentul a avut loc luni seara pe DN 22 E 87, în județul Tulcea.

Potrivit polițiștilor un bărbat în vârsta de 40 de ani, din localitatea Jijila, în timp ce conducea un auto pe strada Florilor din orașul Măcin, ar fi acroșat un bărbat (de 80 de ani) care se afla întins pe carosabil. În urma evenimentului rutier, a fost declarat decesul bărbatului de 80 de ani.

Conducătorul auto poseda permis de conducere corespunzător și nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Polițiștii au întocmit dosar de cercetate penală.

În continuare se efectuează verificări, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor cauzelor și circumstanțelor producerii evenimentului rutier.

Sursa: Realitatea de Tulcea

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Pachet de sprijin pentru producătorii agricoli şi cei din industria alimentară. Planul Guvernului în fața facturilor fără precedent

Constanta MEA

Publicat

pe

În cadrul discuțiilor au fost analizate soluții pentru diminuarea impactului prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru producătorii agricoli și cei din industria alimentară, sunt avute în vedere compensarea bonusului de cogenerare și a costului pentru certificatele verzi, dar și un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale.

Un alt subiect discutat l-a constituit prelungirea taxării inverse la cereale, care expiră în luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de această măsură, respectiv reducerea evaziunii fiscale și eliminarea treptată din piață a firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.

Finanțarea programelor în domeniul agriculturii și industriei alimentare românești au fost discutate în cadrul întâlnirii. Prin aceste programe se propune acordarea de garanții și măsuri de creditare pentru:

  • capital de lucru;
  • refinanțarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;
  • retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;
  • cofinanțarea programelor de asigurare a independenței energetice a fermei;
  • operaționalizarea și funcționarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea pentru a răspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.

”Sprijinirea industriei agro-alimentare trebuie să devină o prioritate, pentru a crește competitivitatea și performanța într-un domeniu extrem de important pentru România. Numai prin programe realiste, cu ținte clare, vom putea reduce importurile și, în același timp, să creștem într-un ritm accelerat oferta, cu un impact pozitiv asupra deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare. Agricultorii români trebuie stimulați să producă bunuri cu valoare adăugată mai mare, de aceea, pentru Ministerul Finanțelor, agricultura este o prioritate în strategia de finanțare pentru acest an, fie că vorbim de bani publici sau de fonduri europene” , a subliniat ministrul Finanțelor, Adrian CÂCIU.

Adrian CHESNOIU a afirmat, în cadrul întâlnirii că ”Prin măsurile pe care le demarăm, ne dorim să sprijinim agricultura și industria alimentară și să creștem ponderea acesteia în Produsul Intern Brut. Identificăm cele mai bune soluții pentru sprijinirea producătorilor agricoli și unităților din industria alimentară, în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Vom propune în Executiv un pachet coerent de măsuri, care să fie aplicat rapid și eficient. Pe termen mediu și lung, trebuie să avem în vedere ca producția vegetală să fie integrată în zona de procesare, astfel încât să obținem cât mai multe produse finite, alimente de care piața românească are nevoie. Sunt un susținător al integrării gospodăriei țărănești în lanțul comercial, astfel încât produsele noastre autentice să ajungă la cât mai mulți consumatori”.

Ministrul Agriculturii a salutat inițiativa Ministerului Finanțelor de a constitui grupul de lucru ”e-transport”, prin care transporturile de bunuri de pe teritoriul României vor fi monitorizate printr-un nou sistem electronic național, măsură cu impact în reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.

La finalul întâlnirii, cei doi oficiali au agreat ca în cel mai scurt timp să demareze un program de colaborare interinstituțională, între Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Administrației și Internelor (IGPR), Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care să genereze acțiuni de control încrucișat pentru verificarea respectării legislației în domeniul comerțului cu legume-fructe și produse agroalimentare.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Constanța

Afaceri17 ore ago

Plexiglas – cum îți va ușura munca de zi cu zi?

O poziție organizată corespunzător la locul de muncă, este una dintre bazele muncii eficiente. Această regulă se aplică practic oricărei activități,...

Cultură18 ore ago

Ce abilități ai nevoie pentru a fi bucătar?

Ce abilități ai nevoie pentru a fi bucătar? Alegerea de a începe o carieră ca bucătar este ceva ce oricine...

Afaceri3 zile ago

Care este importanța unei uniforme de bucătar în ospitalitate?

Multe locuri de muncă aleg să adopte o uniformă de personal, inclusiv retail, asistență medicală și medii de producție. Chiar...

SocialO săptămână ago

Cele mai frumoase mesaje de anul nou

Anul Nou se apropie si cu totii ne gandim ce mesaje sa le trimitem celor dragi. Mesajele de Anul Nou...

Social3 săptămâni ago

Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi cumpăra un motocultor pentru grădina ta

Dacă te gândeşti să începi a cultiva una sau mai multe parcele de teren din curtea ta, primul lucru pe...

Social3 săptămâni ago

Parfumuri arabesti pret – idei de cadou pentru ea

Pentru domnii care au nevoie de idei de cadou atunci cand vine vorba despre cele mai importante zile din viata...

Social4 săptămâni ago

Construieşte cu CERBOCON şi casa din visul tău va deveni realitate!

Un avantaj esenţial al caselor noi este că puteţi alege caracteristicile şi finisajele înainte ca locuinţa dvs. să fie construită,...

Roca Shoes Roca Shoes
Afaceri1 lună ago

Ce perechi de pantofi eleganți nu trebuie să îți lipsească în fiecare sezon?

Crezi că perechea perfectă de pantofi nu există? Nu există, pentru că nu este vorba doar despre o singură pereche,...

Social2 luni ago

Freza de Zăpadă Rotakt – Utilajul care-ţi face iarna mai uşoară

Pentru că iarna bate la uşă, iar fulgii de nea vor începe curând să se aşterne peste curţile noastre, va...

Bijuteria Mataranga Bijuteria Mataranga
Afaceri3 luni ago

Cum se poartă un colier în cel mai frumos mod, în funcţie de ţinută

Hainele şi bijuteriile tale fac parte dintr-o imagine pe care o prezinţi. Este important să te simţi bine în fiecare...