Connect with us

Eveniment

Dezvăluiri despre doctorii în copiat. Cum a dispărut teza de doctorat a lui Florian Coldea

Constanta MEA

Publicat

pe

Mulți politicieni au ținut neapărat ca pe cărțile lor de vizită să apară și titlul de doctor. Complexați, probabil, de omologii lor din țările europene, guvernanții și șefii de instituții de bază ale României se întorc la școală pentru a obține prestigiosul titlu de doctor. Și, chiar dacă nu au pregătirea intelectuală necesară, politicienii noștri se descurcă prin metoda copy-paste, arată Comisia de experți din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Fostul șef al Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne, chestorul principal Alexandru Cătălin Ioniță, a rămas fără titlul de doctor în drept. Lucrarea lui de doctorat, susținută în 2012 la fabrica de diplome de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București, a fost dovedită ca fiind copiată.

Jurnalista Emilia Șercan a semnalat plagiatul chestorului încă din 2016, dar Comisia de Etică a Academiei de Poliție a ajuns în 2019 la concluzia că lucrarea este originală. S-a revenit asupra deciziei, printr-o nouă evaluare, iar experții au constatat că teza este de fapt copiată. Decizia de retragere a titlului de doctor l-a prins pe Ioniță la pensie, în rezervă, cu gradul de general de brigadă, deoarece în vara lui 2020, acestuia nu i s-a mai înnoit certificatul ORNISS, motivul fiind ținut secret.

Acces interzis la informații secrete

Directorul general al Direcției Generale Anticorupție a fost eliberat din funcție, întrucât nu mai deține autorizația de acces la informații clasificate din partea Oficiului Registrul Național al Informațiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcției. În prezent, ofițerul este pus la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuții profesionale, a transmis Ministerul Afacerilor Interne la acel moment.

Chestorul nu a mai așteptat ca MAI să-i găsească un loc de muncă. E a cerut pensionarea anticipată, la doar 44 de ani. Cei 22 de ani de muncă în sistem i-au asigurat, însă, o pensie de lux. Important de menționat este și că retragerea lui Ioniță din MAI ar putea avea legătură cu informațiile venite pe surse către presă, cum că pe numele fostului șef DGA va fi deschis un dosar.

Numele lui Alexandru Cătălin Ioniță a fost strâns legat de cel al fostului ministru Carmen Dan și e de notorietate faptul că este finul fostului șef al Poliției Române, Petre Tobă. Ioniță a fost împuternicit în trecut, pe o perioadă de 6 luni, în funcția de șef al Poliției Române. Vestea retragerii titlului de doctor a venit în tandem și pentru Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele în exercițiu al Autorității Electorale Permanente. Mitulețu-Buică și-a susținut teza în 2017, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului Român de Informații, a ridicat ștacheta în aria furtului intelectual. Potrivit jurnaliștilor, Coldea a plagiat în teza sa de doctorat, însă lucrarea sa ar fi dispărut din Biblioteca Națională.

De-a lungul timpului, în spațiul public au apărut informații că singura copie existentă ar fi cea din locuința coordonatorului lucrării lui Coldea, Gabriel Oprea. Fostul ministru a declarat că nu știe unde este copia lucrării fostului general SRI.

Sesizarea dispariției lucrării a venit din partea Bibliotecii Naționale. Totul s-ar fi întâmplat după un împrumut către Biblioteca Politehnicii, numai că lucrarea nu s-a mai întors la locul de drept, potrivit jurnaliștilor Realitatea PLUS. Conform Emiliei Șercan, manevra ar fi fost orchestrată de Mihnea Costoiu, fost ministru al Educației, acesta fiind cel care ar fi aranjat „împrumutul” dintre cele biblioteci și pierderea tezei.

Și fostul vicepremier Gabriel Oprea a susținut în 2000 lucrarea de doctorat „Procedura plângerii prealabile”, la Facultatea de Drept a Universității din București, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu, fost senator PSD.

Gabriel Oprea: „Când mi-am dat doctoratul între 1995-2000, n-am fost om politic și nici demnitar.”

În 2015, Emilia Șercan avertiza că lucrarea nu conține niciun citat, ci conține paragrafe și pagini întregi, copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu, și, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai.

Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației a decis, în primă fază, că plagiatul lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu poate fi confirmat. Pe de alta parte, Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral”.

Pe 2 septembrie 2016, după o lungă reevaluare, ministrul Educației Mircea Dumitru a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea.

Un adevarat campion la copiat este fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog. Acesta a plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat, iar titlul i-a fost retras în 2019. Actualul senator PSD a fost acuzat de plagiat atât de Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara, acolo unde Bodog a obținut titlul, cât și de Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Consiliul a votat cu 37 de voturi din 37 retragerea titlului de doctor în Management.

Lunga listă a fraudei academice a făcut România faimoasă pe plan internațional. Mai ales atunci când premierul a ales să copieze în propria lucrare de doctorat somități din lumea științifică, fără să citeze sursa.

Revista Nature, cel mai prestigios jurnal al științelor, a publicat un articol în 2012 în care detalia furtul intelectual comis de prim-ministrul României, Victor Viorel Ponta. Și alte publicații importante ale lumii au publicat știrea, punându-ne într-o situație diplomatică sensibilă. S-a cerut, la acel moment, demisia lui Ponta, deoarece, conform presei străine, România nu ar mai fi luată în serios în caz contrar.

„Sesizarea de plagiat în ceea ce privește teza domnului Victor Viorel Ponta, intitulată Curtea penală Internațională. Comisia a analizat că teza nu respectaă standardele de etică a cercetării științifice și propunere retragerea titlului de doctor în drept”, se arată în motivarea Comisiei care a analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta.

O treime din teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta a fost copiată. Titlul a fost obţinut în cadrul Universităţii din Bucureşti, sub îndrumarea lui Adrian Năstase. Raportul specialiştilor din Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare arată că Victor Ponta a copiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt. Ponta s-a luptat 8 ani în instanțe încercând să-și păstreze titlul de doctor.

Traian Băsescu: „Când ești doctor în drept, ești tare! Haha, dottore!”

Liderul Pro România a contestat decizia de retragere a titlului la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă a pierdut definitiv şi irevocabil.

Facebook Comments

Eveniment

COD PORTOCALIU de inundații în estul și sud-estul țării

Constanta MEA

Publicat

pe

 

Codul portocaliu este valabil de vineri, ora 16.00, până duminică, la ora 24.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Sâncrăieni – amonte S.H. Sebeş Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu), Ialomiţa – bazin superior (judeţul Dâmboviţa), Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Ialomiţa), Călmăţui (judeţele: Buzău şi Brăila), Buzău – bazin amonte S.H. Nehoiu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nehoiu (judeţele: Braşov, Covasna, Buzӑu şi Prahova), Rm. Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş (judeţele: Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Moldova (judeţele: Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Jijia – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Sitna (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea şi Constanţa).

Potrivit hidrologilor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Bacău, Vrancea şi Buzău.

Un cod galben este în vigoare până lni, la ora 24.00, în bazinele hidrografice Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu şi Alba), Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt – bazin amonte S.H. Sebeş Olt şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Olt, Gorj şi Dolj), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Călmăţui (judeţele: Buzău şi Brăila), Buzӑu (judeţele: Braşov, Covasna, Buzӑu, Prahova şi Brăila), Rm. Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş (judeţele: Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Suceava (judeţul Suceava), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele: Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Oroftiana (judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

De duminică dimineață, ora 6.00, până luni noapte se va afla sub cod galben și râul Prut, pe sectorul din amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Cei trei copii dispăruţi din Techirghiol au fost găsiţi

Constanta MEA

Publicat

pe

 

Cei trei copii de 7 şi 8 ani dispăruți de ieri din Techirghiol, au fost găsiţi vineri după amiază, în zona cluburilor din staţiunea Mamaia

 Sunt în stare bună , nefiind victimele unor infracţiuni. Se are că s-ai plimbat cu autobuzul, prin Eforie și prin Mamaia.

Citiți și Polițiștii constănțeni, în alertă. Trei copii din Techirghiol sunt dați dispăruți

Sursa: Realitatea de Constanta

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Programul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța în minivacanța de Rusalii

Constanta MEA

Publicat

pe

Activitatea medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța  va decurge normal, în weekendul prelungit care urmează, fără să fie afectată de zilele libere.

Astfel, în Unitatea Primiri Urgențe, pacienții vor fi preluați non stop, investigați și, după caz, spitalizați. Vor fi asigurate toate liniile de gardă dar și gărzile la domiciliu, prin urmare toți pacienții care vor ajunge la SCJU vor beneficia de investigațiile necesare și tratamente eficiente.

Pentru că în timpul minivacanțelor, mai ales pe timpul verii, fluxul de pacienți crește, a fost suplimentat stocul de medicamente cât și necesarul de materiale, astfel încât activitatea medicală să se desfășoare fără niciun fel de sincope.

Singurele modificări de program, în a doua zi de Rusalii, vizează Ambulatoriul de Specialitate. Conform prevederilor art. 139, alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, Policlinica va fi închisă luni, 21.06.2021. Consultațiile vor fi reluate marți, începând cu ora 08.00.

Conducerea SCJU Constanța vă asigură că au fost luate toate măsurile pentru asigurarea unui act medical continuu și de calitate și vă dorește o vacanță cât mai reușită!

Sursa: Realitatea de Constanta

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Constanța

Afaceri2 săptămâni ago

Istoria curelei din piele naturală

Societatea modernă nu acordă atenție miilor de ani și milioanelor de momente care intră în crearea de obiecte banale ingenioase...

Comunicate de Presă3 săptămâni ago

Vinul rose este o bautura simpla ce poate fi savurata oriunde!

Vinurile Girboiu acopera o gama vasta de sortimente, oferind clientilor vin rose, rosu sau alb de cea mai inalta calitate, la...

Dento Care Dento Care
Sănătate4 săptămâni ago

Cum să ai grijă de igiena orală după ce ți-ai pus un aparat ortodontic?

Pacienții de toate vârstele decid să-și îndrepte dinții. Persoanele care doresc să înceapă tratamentul ortodontic au multe întrebări, cum ar...

Eveniment1 lună ago

ȘORȚ DE CHEF – PORTRET DE CLIENT MASIMA: CHEF IULIAN OLARU

ȘORȚ DE CHEF – PORTRET DE CLIENT MASIMA: CHEF IULIAN OLARU Cu șorț de chef și determinare de om ce...

Social2 luni ago

Bauturi pe baza de cafea LavAzza care iti vor incanta simturile!

Daca te numeri printre iubitorii de cafea LavAzza si esti mereu in cautarea unor noi „metode” de a o savura...

Informații utile2 luni înainte

Elemente de protecție pentru chelneri, bucătari și nu numai

Principiile și cerințele de sănătate și securitate a muncii din industria de catering, pot fi acum considerate cu succes unele...

Eveniment2 luni ago

VREI SA-L FACI SA GATEASCA MAI DES? OFERA-I CADOUL ACESTA!

Vrei sa iti motivezi iubitul, sotul sau prietenul sa gateasca mai des? Iata cadoul de care ai nevoie! Stim cu...

Informații utile2 luni ago

Chanel prezinta noua colectie de moda, in memoria lui Karl Lagerfeld. Aparitii de senzatie pe cele mai mari scene de modeling din lume!

Virginie Viard, noua directoare de creatie a brandului Chanel a prezentat zilele trecute prima colectie Chanel de dupa moartea regretatului...

Eveniment2 luni ago

10 secrete despre costumele din game of thrones accesorii cumparate de pe e-bay si costume copiate de fanii serialului

Pornind de la minunata manta cu blana a lui Jon Snow si pana la paltonul extraordinar a lui Daenerys Targayien,...

Informații utile2 luni înainte

Șorțul profesional de bucătărie

Șorțul de bucătărie joacă un rol foarte important în bucătărie, indiferent dacă ești bucătar sau pasionat de gătit. Te protejează împotriva...