Connect with us

Eveniment

CULISE STATULUI PARALEL. Puternicul lider al sindicatului Metrorex. S-a descoperit plasa de siguranță a lui Ion Rădoi

Constanta MEA

Publicat

pe

Analistul politic Dorin Iacob a declarat, în emisiunea „Culisele Statului Paralel”,  că a găsit „plasa de siguranță” a puternicului șef al sindicatului de la metrou, Ion Rădoi. Este vorba de perpetuarea obiceiului de a fi angajate la metrou rude ale celor care au diverse poziții cheie. 

„Lucurile în România au derapat. Managementul trebuie să fie în balans cu sindicatul, însă la noi s-a ajuns la negocieri sindicat-sindicat. Orice creștere de orice fel era bună, iar ei, în pandemie, și-au majorat salariile cu 18%. Nu există nimeni care sa-i verifice. Rețeaua metroului din Bucuresti este tehnic superioară față de cea din Londra, pentru că este mult mai nouă, însă cea din România are pierderi și cheltuieli mult mai mari. De exemplu, la metroul londonez sunt 5 mecanici la o garnitură de metrou, în timp ce la București sunt 9. Iar când sunt întrebați ei au răspunsul standard –  siguranță feroviară. Dar ea există și la Londra, Paris sau New York. La București, lucrurile se fac greșit și corupt”, consideră Mihai Alex Crăciun, de la asociația „Construim România”.
O a doua problemă identificată de specialist sunt salariile, comparate cu cele din Marea Britanie. „Când compară salariile cu cele din Occident, nu compară și cheltuielile de acolo. Nu, la Londra nu sunt salarii mai mari, ci se cheltuiește mai mult. La Londra, o garsonieră este 800 de lire, la București cu banii aștia ai palat. Salariile la Metrorex sunt absurd de mari. Nu știu de ce un „Economist 3” are 9.600 de lei pe lună. La metrou, 75% din costurile opreaționale sunt reprezentate de salarii, când ar trebui să fie cel mult 40%”, conchide Mihai Alex Crăciun, de la asociația „Construim România”.

Acesta mai spune că o singură linie de metrou din capitala Angliei, Victoria Line, transportă anual 200 de milioane de pasageri, cam cât transportă tot metroul bucureștean, aproape 175 de milioane de oameni.

Petrișor Peiu explică unde sunt principalele probleme de la Metrorex și este ferm cnvins că schema de angajați este mult mai încărcată.  ”Un economist 3 poate lucra la salarizare, investiții sau buget. Există o definiție a noțiunii de siguranță, pentru că se vorbește de disponibilitatea și siguranța sistemelor. Este adevărat că în România foarte multe sectoare au găsit aceste particularități. Când vorbim de siguranța transportului, problema la metrou este disponibilitatea tipului de ramă. Cele de la Arad, unde ar putea să circule 30, circulă doar 24. Ramele Borbardier au 80% rata de disponibilitate, iar cele de la CAF sunt la 50% fiind cele care au generat accidentul din Berceni.  O altă mare problemă a Metrorex este mentenanța, făcută de Alstom, fără licitație, de 20 de ani. Se plătesc 165 de milioane de lei pe mentenanță, iar cu toate acestea sunt puține rame care sunt în funcțiune, ba, mai mult, oamenii de la metrou sunt puși la dispoziția Alstom. Nu avem corelarea numărului de pasageri cu oamenii  transporați. Este inacceptabil că suntem pe tarifele din 2015. Rar vedeți serviciul de metrou în UE la care plătești sub un euro pe călătorie”, consideră Petrișor Peiu.

Dorin Iacob spune că a găsit plasa de siguranță pe care stă Rădoi: rude ale unor oamenii cu funcții importante în servicii, angajate la metrou. „Am găsit plasa de siguranță pe care stă grupul Rădoi. Aici nu e sindicat, ci unul de tip mafiot. Miniștrii primesc informații de la SRI – informări. Sunt aproape 200 de angajați de la metrou ce au rude în SRI. Ideea este că s-a perpetuat prostul obicei de a angaja rudele unora aflați în poziții cheie, iar acestea este un sitem grav”, acuză Dorin Iacob. 

Sindicatul Metrorex se dovedește a fi nuca tare din transportul public bucureștean

Facebook Comments

Eveniment

VIDEO| Inconștiență în trafic: Șofer filmat în timp ce conducea pe contrasens pe bulevard

Constanta MEA

Publicat

pe

 

 Un exemplu de inconștiență în trafic în municipiul Constanța. Un șofer a fost filmat în timp ce conducea pe contrasens pe bulevardul I.C. Brătianu

 Mașina are numerele de Brăila.

Poliția încearcă acum să-l identifice pe făptaș.

Sursa: Realitatea de Constanta

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Atenție, șoferi! Lucrări pe autostrada A2 București Constanța

Constanta MEA

Publicat

pe

 

Până la finalul lunii mai, pe autostrada A2 București – Constanța, pe tronsoanele kilometrice 11-17, 27-33, 68 – 75 se circulă deviat de pe sensul către București (calea 2) pe sensul către litoral (calea 1), traficul desfăşurându-se pe câte o bandă pentru fiecare direcție. Măsura este impusă în vederea efectuării de lucrări de reabilitare a părții carosabile.

Tot pe autostrada A2, între kilometrii 155 și 161 (Podul Cernavodă), din cauza lucrărilor de reparații, până la finalul lunii mai, circulația este restricționată pe calea 2 (sensul către București), traficul fiind deviat pe calea 1, unde se circulă pe câte o bandă, în ambele sensuri.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Raluca Turcan, anunț despre PENSII: „250.000 de dosare sunt în format electronic” – În ce condiții se pot majora pensiile

Constanta MEA

Publicat

pe

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit, vineri, la Realitatea PLUS, despre legea salarizării, despre procesul de evaluare a dosarelor de pensii, dar și despre disensiunile din coaliția de guvernare. Ministrul consideră că oamenii așteaptă acțiune de la politicienii în funcții, nu divergențe.

„Domnul Voiculescu a făcut declarații și în general se fac foarte multe declarații, dar eu cred că această coaliție ar trebui să depășeasă momentul și să nu mai spună lucruri care învrăjbesc populația și să îndrepte lucruri care nu s-au făcut de 30 de ani”, a spus ministrul Muncii.

Referitor la declarația lui Vlad Voiculescu despre faptul că sunt mai puține decese de covid raporate, Raluca Turcan a declarat: „Eu cred că o astfel de declarație trebuie însoțită de argumente. Acestea nu sunt lucruri cu care să ne jucăm și aspecte care țin de viață și de moarte ar trebui scoase din declarațiile publice. Oamenii așteaptă acțiune de la politicienii în funcții. Eu sunt la Sibiu, la o casă de pensii, întrucât un ministru trebuie să acționeze zilnic. Această coaliție poate să meargă mai departe, are oameni care să repare aspecte și probleme care nu s-au făcut în 30 de ani. Premierul Cîțu are toată susinerea PNL și, așa cum am văzut că a funcționat ședința de guvern, cred că interesul public poate prima înaintea unor dezamăgiri de moment pe care cu toții le putem avea pe parcursul carierei”.

Raluca Turcan: „Când vorbim de eliminarea unor sporuri nu vorbim de diminuarea veniturilor”

„Când vorbim de eliminarea unor sporuri nu vorbim de diminuarea veniturilor. Dacă noi vom continua cu sporuri date ca pretext pentru a majora salariul, nu vom face decât să păstrăm inechitățile. Sunt categorii socio-profesionale uitate pur și simplu de politicieni atunci când s-au făcut legile.

Soluția noastră este următoarea: pe fiecare familie ocupațională să ne uităm la grila de salarizare, dacă sunt sporuri pentru activități speciale care sunt desfășurate de anumite categorii profesionare să aibă un alt loc în așezarea pe grila de salarizare astfel încât salariul de bază să fie același pentru toată lumea, iar sporurile să fie pentru activități deosebite, fie pentru performanță și să nu depășească un salariu de bază pentru toată lumea. Sunt sporuri de confidențialitate care nu-și au rostul. Nu dai un spot invenat pentru că își respectă fișa postului.

În această etapă am stabilit principiile pentru a începe discuțiile pe legea salarizării în câteva luni. Oamenii trebuie să înțeleagă că la Ministerul Muncii se lucrează. Legea salarizării trebuie să răspundă intereselor beneficiarilor în două privințe: să îi ajute pentru creșterea calității vieții și sistemul public să fie eficient.

Legea salarizării va fi dezbătută foarte intens și o să transmit același mesaj de fiecare dată: nu puneți presiune pe Ministerul Muncii pentru a face un lucru de mântuială. La Ministerul Muncii a început o activitate de durată nu foarte îndelungată”, a mai spus ministrul Muncii, la Realitatea PLUS.

Raluca Turcan: 250.000 de dosare în format de hârtie sunt introduse în format electronic

Cât privește evaluarea dosarelor de pensii, Raluca Turcan a precizat: „Procesul merge bine. 250.000 de dosare în format de hârtie sunt deja în mare parte introduse în format electronic. Acolo unde întâlnim deficiențe le corectăm.

Dacă acest proces de evaluare a pensiilor care presupune pur și simplu introducerea în format electronic a tuturor datelor din dosarele de pensii în urma anilor de muncă pe care pensionarii i-au desfășurat, atunci și recalcularea sau majorarea pesniilor se poate face automat aducând un plus de contributivitate.

Începem etapa în care dosare aflate în format digital mai vechi vor fi incluse într-un soft performant astfel încât să servească o lege a pensiilor echitabilă”.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Constanța

Sănătate2 zile ago

Fitnessmetabolic, antrenorul tau personal de acasa

Pandemia ne-a afectat pe toți! Periodic au fost închise activitățile restaurantelor, sălilor de cinema, sălilor de fitness  și a altor...

Social3 zile ago

Sub conducerea directorului Remus Grigorescu, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea este aproape de Românii de pretutindeni

Remus Grigorescu este un economist de top, profesor la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, care în prezent ocupă postul de Director la...

Social4 zile ago

Credite biroul de credit pentru un week-end la mare!

Îți dorești neapărat să mergi la mare într-un week-end însă nu ai niciun ban pus deoparte și nici nu poți...

SocialO săptămână ago

Cazare Băile Olăneşti 2021

După o perioadă în care posibilitatea de deplasare a oamenilor a fost destul de limitată, cu siguranţă o vacanţă departe...

Informații utile2 săptămâni înainte

Bucătăria este un loc în care se întâmplă totul: grăsime fierbinte, abur …

În bucătăria profesională trebuie să fii acoperit nu numai pentru a evita arsurile, ci și pentru a-ți proteja suportul furlana,...

Social3 săptămâni înainte

Dezbatere organizata de Scoala Postliceala Sanitara ”Carol Davila”: Sanatatea in tranzitie – 2019 versus 2021

Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila” organizeaza joi, 1 aprilie 2021, evenimentul „Sanatatea in tranzitie – 2019 versus 2021”, cu ocazia...

Antica Antica
Afaceri4 săptămâni ago

Îngrijirea unghiilor pentru efecte durabile

Îngrijirea corectă a mâinilor și picioarelor crește încrederea în sine și îți permite să te simți atrăgătoare. Manichiuriștii profesioniști îți vor...

Eveniment4 săptămâni ago

Cele mai neinfricate semne zodiacale

Fiecare dintre noi isi are zona sa de confort, acolo unde se simte in siguranta, linistit si impacat cu sine;...

Livrareflori Moldova Livrareflori Moldova
Afaceri4 săptămâni ago

Oferă flori surpriză direct acasă și înseninează ziua cuiva

Florile pot fi cadouri frumoase. Prezentarea unui buchet bine decorat este cel mai simplu mod de a face orice eveniment...

Informații utile4 săptămâni înainte

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Obiceiul de a purta un șorț a fost împrumutat de la est și de la europeni. Deja în epoca bronzului (secolele...