Connect with us

Eveniment

PSD mai pierde un proces. Trebuie să spună cât a costat elicopterul pentru Dăncilă

Constanta MEA

Publicat

pe

Partidul Social Democrat trebuie să facă publice mai multe informații legate de vizita fostului lider al partidului, Viorica Dăncilă, făcută în vara anului 2019 în Moldova, singura regiune din țară fără autostradă. Cât a costat transportul cu elicopterul, care este sursa fondurilor, firma care a închiriat aparatul de zbor și scopul vizitei, sunt câteva din cererile instanței pentru PSD. 

Tribunalul Iași a decis marți să oblige PSD să comunice în scris mai multe informații privind vizita și transportul Vioricăi Dăncilă în turneul electoral din august 2019. Decizia poate fi atacată cu recurs, potrivit portalului instantelor.

Procesul a fost deschis de Daniela Mitrofan, fondator al organizației Reset Iași.

Anunțul a fost făcut miercuri de Reset Iași pe pagina de Facebook:

„Cu elicopterul ajungi mai repede. . . în instanță ! 

Reset câștigă la fond un al doilea proces cu PSD, după cel câștigat în toamnă. Atunci era vorba de declararea cheltuielilor de campanie.

Acum, PSD este obligat să dea detalii despre vizita dnei Dăncilă în mai multe localități din Moldova, în care s-a deplasat cu elicopterul.

Reset a adresat PSD o cerere în baza Legii 544/2001, în care am dorit să știm:

– Care este suma plătită pentru închirierea elicopterului?
– Cine deține această firmă de la care s-a închiriat elicopterul sau cine este proprietarul acestuia?

– Care este sursa acestor fonduri din care s-a plătit elicopterul?
– Care a fost scopul vizitei dnei Dancilă în Moldova?

PSD nu ne-a răspuns, apoi am a înaintat o reclamație administrativă, tot fără răspuns. Pasul următor a fost acționarea în instanță”, scrie organizația Reset Iași.

https://www.youtube.com/watch?v=DuEDtFI08rw&feature=emb_title

În vară, Viorica Dăncilă a fost în turneu electoral în Moldova cu elicopterul, pentru că nu este nicio autostradă în această regiune. Dăncilă a ajuns pe 16 august 2019 la Fălticeni, cu un elicopter privat, pentru a participa la ședința Comitetului Executiv al PSD Suceava. Premierul a rămas peste noapte în județul Suceava, apoi a participat la pelerinajul de la Mănăstirea Putna. Ulterior, a decolat cu același elicopter de pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava cu destinația Iași, tot la o întâlnire cu social-democrați din teritoriu.

Este al treilea proces pierdut de PSD în instanță, dupa ce a refuzat să raspundă unor solicitări facute în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Vezi mai multe: aici

Facebook Comments

Eveniment

FOTO| Minarete pe cerul Dobrogei, simboluri ale credinței

Constanta MEA

Publicat

pe

Dobrogea, cea mai estică provincie istorică a României depozitează un întreg tezaur de destinaţii în care-și pot căuta strămoșii atâtea seminții. O Dobroge multietnică şi multiconfesională, la un moment dat cu circa 18 etnii,  ce nu a cunoscutconflicte interetnice sângeroase de mari proporţii şi în care nu au fiinţat, nici măcar efemer, partide pur etnice sau pe baze pur religioase.

Lăcaşurile de cult musulmane, prezente într-un număr semnificativ,  reprezintă adevărate monumente de arhitectură cu un important potenţial turistic și de o importantă valoare istorică.

 Moscheea Regală „Carol I”.  Este amplasată în zona peninsulară a Constanţei, pe locul vechii geamii Sultan Mahmud (Mahmudie, 1823). Monumentul istoric şi de arhitectură a fost construit din iniţiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană locală. Edificiul reprezintă o îmbinare a stilului egipteano-bizantin cu elemente arhitecturale româneşti la construirea căruia s-au folosit, pentru prima dată în România, betonul armat şi cărămida.

Principalul edificiu din Dobrogea al cultului musulman, este opera arhitectului Victor G. Ştefănescu şi a inginerului Ion Niculcea, coordonatorul lucrărilor. . Cupola mare şi minaretul (înalt de 40 de m, cu 140 de trepte în spirală) sunt executate din beton armat. Construcţia are 460 m², suprafaţă pe care sunt dispuse curtea interioară, pronaosul şi sala de rugăciune.

Spre sud, pe locul păstrat de la geamia Mahmudie, este amplasat mihrabul (altarul), construit în stil maur, cu decoraţie în stalactite policrome. În dreapta se află minberul de unde imamul (preotul musulman) ţine predica, iar in stânga este vaaz kursusu-amvonul mic. Covorul, dăruit de sultanul Abdul-Hamid al II-lea geamiei de pe insula Ada Kaleh, a fost adus în 1965. Are 16 x 9 m şi a fost lucrat manual, timp de 17 ani, la atelierele Hereke din Turcia.

Moscheea „Carol I”, interior

 Geamia Hunchiar.  Ca multe alte edificii din centrul vechi, geamia Hunchiar, cea mai Geamia Hunchiar - Constanţaveche din Constanţa (1868), este monument de patrimoniu şi cu valoare arhitecturală. Ctitorită de sultanul Abdul-Aziz (1861-1876), geamia îi poartă numele, fiind cunoscută şi ca Aziziye. Minaretul înalt de 24 m şi zidurile masive (85 cm grosime) sunt ridicate din blocuri de piatră cioplită. Mihrabul este decorat cu faianţă specială, lucrată în Turcia, inscripţionată cu versete din Coran.

 

Geamia Abdul-Medgid – Medgidia. Situată în centrul municipiului, geamia este cea mai veche clădire din Medgidia. Sala de rugăciune este spaţioasă, cu o înălţime apreciabilă, având dispuse, pe trei laturi, coloane din lemn care susţin galeriile pentru femei. S-au păstrat multe detalii originale ale construcţiei: plafonul şi mobilierul din lemn de cedru, balconul, stâlpii, mihrabul, minberul.

 A fost ridicată din porunca sultanului Abdul-Medgid (1839-1861) pentru locuitorii turci şi tătari ai fostei comune Kara Su (apă neagră). Autorităţile otomane s-au implicat în realizarea geamiei, iar construcţia a fost terminată în anul 1860. Edificiul ridicat în stil neoclasic specific arhitecturii islamice a fost clădit din marmură şi piatră de calcar. Minaretul are 25 m înălţime, scară în spirală şi balcon circular.

Geamia Abdul_Medgidia, interior
Geamia Abdul-Medgid - Medgidia

Geamia Ali Gazi Paşa – Babadag.  Amplasată în centrul oraşului Babadag, geamia a fost construită la începutul secolului al XVII-lea pe timpul sultanului otoman Mehmet al III-lea. Curtea geamiei adăposteşte monumentul funerar unde odihneşte ctitorul său, generalul oştirii Ali Gazi Paşa, casa imamului şi cişmeaua alimentată direct de un izvor.

Monumentul istoric şi de artă musulmană, unul dintre cele mai interesante din Dobrogea, atrage atenţia prin dimensiunile apreciabile (15 x 21 m), pridvorul monumental cu arcade şi minaretul înalt de 21 de metri. În peste 400 de ani de existenţă, geamia a suferit distrugeri, modificări şi mai multe restaurări – cea mai recentă în anul 2007.

Geamia Ali Gazi Paşa - Babadag
Geamia Ali Gazi Paşa, Bbadag- interior

Geamia Aziziye – Tulcea  este situată la capătul estic al falezei Dunării, nu departe de fostul palat administrativ al sangeacului Tulcea (Conacul Paşei) – azi, Muzeul de Artă. Sala de rugăciune este amplă, are iluminare naturală asigurată de 32 de ferestre şi balcon din lemn pe trei laturi. Pe lângă geamie a mai funcţionat şi o şcoală turcă. Aceasta avea sediul în imobilul apropiat, construcţie păstrată până astăzi.

A fost ridicată în anul 1863 pe timpul sultanului Abdul-Aziz de la care provine şi numele edificiului religios. Construcţia are plan dreptunghiular, este realizată din piatră, cărămidă şi lemn, având ziduri groase de 85 de cm. În anul 1897, prin contribuţia Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, este refăcut minaretul dărâmat al geamiei.

Geamia Aziziye - Tulcea
Geamia Aziziye, Tucea -interior

 

Ansamblul geamiei Esmahan Sultan – Mangalia.  Geamia Esmahan Sultan este cel mai vechi locaş de cult musulman din Dobrogea, edificiul fiind ridicat (sec. XVI) în memoria sultanului Selim al II-lea (1566-1574) de fiica acestuia, prinţesa Esmahan. Monumentul istoric şi de artă musulmană, construit în stil maur, este înconjurat de un cimitir vechi de peste 400 de ani. Un element distinct în arhitectura geamiei este pridvorul amplu din faţa intrării.

Zidurile şi minaretul au fost clădite din blocuri de piatră cioplită care provin din ruinele oraşului antic Callatis.  În ultimele decenii ansamblul – geamie, minaret, cimitir – a suferit mai multe renovări, iar o amplă şi completă restaurare s-a realizat în anul 2008.

Ansamblul geamiei Esmahan Sultan - Mangalia
Geamia Esmahan Sultan-interior

Sursa concept foto:  Mircea Stoian /www,casafotoplus .ro

 

 

 

 

 

 

The post FOTO| Minarete pe cerul Dobrogei, simboluri ale credinței appeared first on Realitatea de Constanța.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Avarie R.A.D.E.T. Zona Inel 1, fără căldură și apă caldă

Constanta MEA

Publicat

pe

 R.A.D.E.T.  a comunicat în data de 26 ianuarie, că înregistrează o avarie pe infrastructura de transport a agentului termic și nu se pot asigura condițiile de furnizare a energiei termice la punctul termic 175, care deserveste zona Inel 1.

Pentru relații suplimentare, constănțenii afectați de această avarie pot apela non-stop la numerele de telefon  0341 461 000, 0241 616 792.

 

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Sfaturi de la Serviciul de Ambulanță România pentru a preveni infecția cu noul virus

Constanta MEA

Publicat

pe

Serviciul de Ambulanță România îi sfătuiește pe oameni să evite contactul cu persoane care sunt răcite sau au gripă, să se spele pe mâini, să-și acopere nasul și gura când strănută, să gătească bine ouăle și carnea, pentru a reduce riscul de infecție cu noul virus provenit din China.

Serviciul de Ambulanță România a publicat, pe pagina sa de Facebook, câteva sfaturi în contextul epidemiei de coronavirus, care a pornit din China.

Vineri, autoritățile au instalat la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București afișe în limbile română, engleză și chineză despre pericolul reprezentat de noul coronavirus. Informațiile sunt prezentate și prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului. Pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului și să raporteze istoricul de călătorie. De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care plănuiesc să viziteze China sau altă țară afectată de noul coronavirus.

Noul coronavirus a făcut deja 41 de morţi în China, iar 1300 de persoane au fost infectate. Virusul se răspândește în întreaga lume. Două cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate până acum în Statele Unite, trei în Franța și unul în Australia.

Serviciul de Ambulanță România a publicat, pe pagina sa de Facebook, câteva sfaturi în contextul epidemiei de coronavirus, care a pornit din China.
Vineri, autoritățile au instalat la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București afișe în limbile română, engleză și chineză despre pericolul reprezentat de noul coronavirus. Informațiile sunt prezentate și prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului. Pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului și să raporteze istoricul de călătorie. De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care plănuiesc să viziteze China sau altă țară afectată de noul coronavirus.
Noul coronavirus a făcut deja 41 de morţi în China, iar 1300 de persoane au fost infectate. Virusul se răspândește în întreaga lume. Două cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate până acum în Statele Unite, trei în Franța și unul în Australia.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Constanța

advertoriale SEO advertoriale SEO
Social2 luni ago

Advertoriale SEO pentru o afacere stabila

Atunci cand vrei sa ai parte de cele mai bune rezultate pe motoarele de cautare trebuie sa gasesti o modalitate...

Eveniment3 luni ago

Un bărbat a murit după ce un incendiu i-a cuprins locuința din Horia

Un bărbat de 65 de ani, din comuna tulceană Horia, a murit, marți seară, după ce locuința i-a fost cuprinsă...

Eveniment3 luni ago

O viață de poveste! Constănțeancă de 95 de ani, văduvă de război

Maria Moroeanu, o constănțeancă în vârstă de 95 de ani, văduvă de război, a fost vizitată zilele de trecute de...

butoaie vin butoaie vin
Social5 luni ago

De ce sunt butoaiele de polipropilena ideale pentru vin?

O data cu venirea toamnei, cei mai multi dintre gospodarii care detin vii incep sa se gandeasca in ce fel...

Eveniment9 luni ago

Cercetat penal pentru că strânge fonduri pentru reabilitarea Cazinoului

Polițiștii constănțeni au deschis un dosar de cercetare penală pe numele unui bărbat care a inițiat o strângere de fonduri...

Eveniment9 luni ago

Programul chioșcurilor RATC în perioada minivacanței de Paști și 1 Mai

Regia Autonomă Transport în Comun Constanța anunță publicului călător programul de funcționare al chioșcurilor RATC, pentru procurarea biletelor și abonamentelor,...

Eveniment9 luni ago

VIDEO| Incendiu la o terasă pe plaja Trei Papuci

VIDEO| Incendiu la o terasă pe plaja Trei Papuci – Realitatea de Constanța ...

Eveniment9 luni ago

Prinși de polițiști după ce au înșelat mai multe persoane cu materiale de construcții

Doi bărbați au fost prinși de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Constanța după ce au înșelat mai...

Eveniment9 luni ago

RATC scoate pentru turiști autobuzele etajate, pe linia CiTy TOUR

Regia Autonomă Transport în Comun Constanța reintroduce în circulație, pentru mini vacanța 26 aprilie – 05 mai, linia turistică CiTy...

Comunicate de Presă10 luni ago

Sumă absolut fabuloasă! Câți bani câștigă Lidia Buble și Răzvan Simion în doar două ore – capital.ro | ConstantaMEA

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, firma înființată de artistă în noiembrie 2017 înregistra deja încasări de 24.000 de euro...