Connect with us

Eveniment

Ziua Marinei Române, în Portul Turistic Mangalia

Constanta MEA

Publicat

pe

Garnizoana Mangalia și Primăria organizează, joi, 15 august, în Portul Turistic din localitate, ample manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române.

Ca în fiecare an, mii de spectatori sunt așteptați în această locație, de la ora 09.45, să asiste la evenimentele organizate de militarii Forțelor Navale Române. Evenimentul dedicat acestei zile importante va cuprinde o serie de activități, special pregătite pentru turiști, dar și localnici, precum și pentru cei care vor dori să ia parte la manifestări.

Astfel, spectatorii vor putea urmări exercițiile militare care se vor desfășura pe mare, dar și pe uscat. Ca de fiecare dată, marinarii, de ziua lor, își vor demonstra abilitățile în exercițiile cu navele militare, cele cu scafandri de luptă și infanteria marină care va folosi muniția de manevră, elicopterele și avioanele de atac pentru îndepărtarea inamicului. Tot în aceeași notă, se înscrie și exercițiul de pe uscat, pe cheul din Portul Turistic, când spectatorii au prilejul de a sta destul de aproape de militarii care vor respinge un atac armat de pe mare, moment foarte apreciat de public.

După exercițiile militarilor, zeul Neptun va declara deschise jocurile marinărești la care vor avea acces și spectatorii. Conform programului de activități, vor urma concursuri de ambarcațiuni cu rame și vele, dar și jocurile marinărești precum: porcul la scondru, trasul la parâmă, fuga cu oul în lingură, fuga în sac, hora rațelor sau aruncarea bandulei în mare.

Manifestările prilejuite de marea sărbătoare a marinarilor vor mai cuprinde un concert de muzică de fanfară, dar şi un spectacol artistic susţinut de colaboratori ai Cercului Militar.

Celebrarea Zilei Marinei Române va continua, seara, cu un spectacol incendiar susținut de cunoscuta interpretă Antonia. Spectacolul va începe la ora 18:00, pe scena plutitoare din Portul Turistic. Tot aici, vor mai susține recitaluri îndrăgita Ana Maria Telefca, dar și dansatorii din Ansamblurile Zestrea Callatiană și trupa de mici dansatori, condusă de Oana Pencea. Manifestările dedicate Zilei Marinei Române se vor încheia în jurul orelor 22.30, printr-un moment emoţionant – retragerea marinarilor către cazarmă cu torţe în mâini, defilând pe faleza din Portul Turistic și cu un spectaculos foc de artificii.

Facebook Comments

Eveniment

FOTO| Minarete pe cerul Dobrogei, simboluri ale credinței

Constanta MEA

Publicat

pe

Dobrogea, cea mai estică provincie istorică a României depozitează un întreg tezaur de destinaţii în care-și pot căuta strămoșii atâtea seminții. O Dobroge multietnică şi multiconfesională, la un moment dat cu circa 18 etnii,  ce nu a cunoscutconflicte interetnice sângeroase de mari proporţii şi în care nu au fiinţat, nici măcar efemer, partide pur etnice sau pe baze pur religioase.

Lăcaşurile de cult musulmane, prezente într-un număr semnificativ,  reprezintă adevărate monumente de arhitectură cu un important potenţial turistic și de o importantă valoare istorică.

 Moscheea Regală „Carol I”.  Este amplasată în zona peninsulară a Constanţei, pe locul vechii geamii Sultan Mahmud (Mahmudie, 1823). Monumentul istoric şi de arhitectură a fost construit din iniţiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană locală. Edificiul reprezintă o îmbinare a stilului egipteano-bizantin cu elemente arhitecturale româneşti la construirea căruia s-au folosit, pentru prima dată în România, betonul armat şi cărămida.

Principalul edificiu din Dobrogea al cultului musulman, este opera arhitectului Victor G. Ştefănescu şi a inginerului Ion Niculcea, coordonatorul lucrărilor. . Cupola mare şi minaretul (înalt de 40 de m, cu 140 de trepte în spirală) sunt executate din beton armat. Construcţia are 460 m², suprafaţă pe care sunt dispuse curtea interioară, pronaosul şi sala de rugăciune.

Spre sud, pe locul păstrat de la geamia Mahmudie, este amplasat mihrabul (altarul), construit în stil maur, cu decoraţie în stalactite policrome. În dreapta se află minberul de unde imamul (preotul musulman) ţine predica, iar in stânga este vaaz kursusu-amvonul mic. Covorul, dăruit de sultanul Abdul-Hamid al II-lea geamiei de pe insula Ada Kaleh, a fost adus în 1965. Are 16 x 9 m şi a fost lucrat manual, timp de 17 ani, la atelierele Hereke din Turcia.

Moscheea „Carol I”, interior

 Geamia Hunchiar.  Ca multe alte edificii din centrul vechi, geamia Hunchiar, cea mai Geamia Hunchiar - Constanţaveche din Constanţa (1868), este monument de patrimoniu şi cu valoare arhitecturală. Ctitorită de sultanul Abdul-Aziz (1861-1876), geamia îi poartă numele, fiind cunoscută şi ca Aziziye. Minaretul înalt de 24 m şi zidurile masive (85 cm grosime) sunt ridicate din blocuri de piatră cioplită. Mihrabul este decorat cu faianţă specială, lucrată în Turcia, inscripţionată cu versete din Coran.

 

Geamia Abdul-Medgid – Medgidia. Situată în centrul municipiului, geamia este cea mai veche clădire din Medgidia. Sala de rugăciune este spaţioasă, cu o înălţime apreciabilă, având dispuse, pe trei laturi, coloane din lemn care susţin galeriile pentru femei. S-au păstrat multe detalii originale ale construcţiei: plafonul şi mobilierul din lemn de cedru, balconul, stâlpii, mihrabul, minberul.

 A fost ridicată din porunca sultanului Abdul-Medgid (1839-1861) pentru locuitorii turci şi tătari ai fostei comune Kara Su (apă neagră). Autorităţile otomane s-au implicat în realizarea geamiei, iar construcţia a fost terminată în anul 1860. Edificiul ridicat în stil neoclasic specific arhitecturii islamice a fost clădit din marmură şi piatră de calcar. Minaretul are 25 m înălţime, scară în spirală şi balcon circular.

Geamia Abdul_Medgidia, interior
Geamia Abdul-Medgid - Medgidia

Geamia Ali Gazi Paşa – Babadag.  Amplasată în centrul oraşului Babadag, geamia a fost construită la începutul secolului al XVII-lea pe timpul sultanului otoman Mehmet al III-lea. Curtea geamiei adăposteşte monumentul funerar unde odihneşte ctitorul său, generalul oştirii Ali Gazi Paşa, casa imamului şi cişmeaua alimentată direct de un izvor.

Monumentul istoric şi de artă musulmană, unul dintre cele mai interesante din Dobrogea, atrage atenţia prin dimensiunile apreciabile (15 x 21 m), pridvorul monumental cu arcade şi minaretul înalt de 21 de metri. În peste 400 de ani de existenţă, geamia a suferit distrugeri, modificări şi mai multe restaurări – cea mai recentă în anul 2007.

Geamia Ali Gazi Paşa - Babadag
Geamia Ali Gazi Paşa, Bbadag- interior

Geamia Aziziye – Tulcea  este situată la capătul estic al falezei Dunării, nu departe de fostul palat administrativ al sangeacului Tulcea (Conacul Paşei) – azi, Muzeul de Artă. Sala de rugăciune este amplă, are iluminare naturală asigurată de 32 de ferestre şi balcon din lemn pe trei laturi. Pe lângă geamie a mai funcţionat şi o şcoală turcă. Aceasta avea sediul în imobilul apropiat, construcţie păstrată până astăzi.

A fost ridicată în anul 1863 pe timpul sultanului Abdul-Aziz de la care provine şi numele edificiului religios. Construcţia are plan dreptunghiular, este realizată din piatră, cărămidă şi lemn, având ziduri groase de 85 de cm. În anul 1897, prin contribuţia Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, este refăcut minaretul dărâmat al geamiei.

Geamia Aziziye - Tulcea
Geamia Aziziye, Tucea -interior

 

Ansamblul geamiei Esmahan Sultan – Mangalia.  Geamia Esmahan Sultan este cel mai vechi locaş de cult musulman din Dobrogea, edificiul fiind ridicat (sec. XVI) în memoria sultanului Selim al II-lea (1566-1574) de fiica acestuia, prinţesa Esmahan. Monumentul istoric şi de artă musulmană, construit în stil maur, este înconjurat de un cimitir vechi de peste 400 de ani. Un element distinct în arhitectura geamiei este pridvorul amplu din faţa intrării.

Zidurile şi minaretul au fost clădite din blocuri de piatră cioplită care provin din ruinele oraşului antic Callatis.  În ultimele decenii ansamblul – geamie, minaret, cimitir – a suferit mai multe renovări, iar o amplă şi completă restaurare s-a realizat în anul 2008.

Ansamblul geamiei Esmahan Sultan - Mangalia
Geamia Esmahan Sultan-interior

Sursa concept foto:  Mircea Stoian /www,casafotoplus .ro

 

 

 

 

 

 

The post FOTO| Minarete pe cerul Dobrogei, simboluri ale credinței appeared first on Realitatea de Constanța.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Avarie R.A.D.E.T. Zona Inel 1, fără căldură și apă caldă

Constanta MEA

Publicat

pe

 R.A.D.E.T.  a comunicat în data de 26 ianuarie, că înregistrează o avarie pe infrastructura de transport a agentului termic și nu se pot asigura condițiile de furnizare a energiei termice la punctul termic 175, care deserveste zona Inel 1.

Pentru relații suplimentare, constănțenii afectați de această avarie pot apela non-stop la numerele de telefon  0341 461 000, 0241 616 792.

 

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Sfaturi de la Serviciul de Ambulanță România pentru a preveni infecția cu noul virus

Constanta MEA

Publicat

pe

Serviciul de Ambulanță România îi sfătuiește pe oameni să evite contactul cu persoane care sunt răcite sau au gripă, să se spele pe mâini, să-și acopere nasul și gura când strănută, să gătească bine ouăle și carnea, pentru a reduce riscul de infecție cu noul virus provenit din China.

Serviciul de Ambulanță România a publicat, pe pagina sa de Facebook, câteva sfaturi în contextul epidemiei de coronavirus, care a pornit din China.

Vineri, autoritățile au instalat la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București afișe în limbile română, engleză și chineză despre pericolul reprezentat de noul coronavirus. Informațiile sunt prezentate și prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului. Pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului și să raporteze istoricul de călătorie. De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care plănuiesc să viziteze China sau altă țară afectată de noul coronavirus.

Noul coronavirus a făcut deja 41 de morţi în China, iar 1300 de persoane au fost infectate. Virusul se răspândește în întreaga lume. Două cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate până acum în Statele Unite, trei în Franța și unul în Australia.

Serviciul de Ambulanță România a publicat, pe pagina sa de Facebook, câteva sfaturi în contextul epidemiei de coronavirus, care a pornit din China.
Vineri, autoritățile au instalat la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București afișe în limbile română, engleză și chineză despre pericolul reprezentat de noul coronavirus. Informațiile sunt prezentate și prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului. Pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului și să raporteze istoricul de călătorie. De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care plănuiesc să viziteze China sau altă țară afectată de noul coronavirus.
Noul coronavirus a făcut deja 41 de morţi în China, iar 1300 de persoane au fost infectate. Virusul se răspândește în întreaga lume. Două cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate până acum în Statele Unite, trei în Franța și unul în Australia.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Constanța

advertoriale SEO advertoriale SEO
Social2 luni ago

Advertoriale SEO pentru o afacere stabila

Atunci cand vrei sa ai parte de cele mai bune rezultate pe motoarele de cautare trebuie sa gasesti o modalitate...

Eveniment3 luni ago

Un bărbat a murit după ce un incendiu i-a cuprins locuința din Horia

Un bărbat de 65 de ani, din comuna tulceană Horia, a murit, marți seară, după ce locuința i-a fost cuprinsă...

Eveniment3 luni ago

O viață de poveste! Constănțeancă de 95 de ani, văduvă de război

Maria Moroeanu, o constănțeancă în vârstă de 95 de ani, văduvă de război, a fost vizitată zilele de trecute de...

butoaie vin butoaie vin
Social5 luni ago

De ce sunt butoaiele de polipropilena ideale pentru vin?

O data cu venirea toamnei, cei mai multi dintre gospodarii care detin vii incep sa se gandeasca in ce fel...

Eveniment9 luni ago

Cercetat penal pentru că strânge fonduri pentru reabilitarea Cazinoului

Polițiștii constănțeni au deschis un dosar de cercetare penală pe numele unui bărbat care a inițiat o strângere de fonduri...

Eveniment9 luni ago

Programul chioșcurilor RATC în perioada minivacanței de Paști și 1 Mai

Regia Autonomă Transport în Comun Constanța anunță publicului călător programul de funcționare al chioșcurilor RATC, pentru procurarea biletelor și abonamentelor,...

Eveniment9 luni ago

VIDEO| Incendiu la o terasă pe plaja Trei Papuci

VIDEO| Incendiu la o terasă pe plaja Trei Papuci – Realitatea de Constanța ...

Eveniment9 luni ago

Prinși de polițiști după ce au înșelat mai multe persoane cu materiale de construcții

Doi bărbați au fost prinși de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Constanța după ce au înșelat mai...

Eveniment9 luni ago

RATC scoate pentru turiști autobuzele etajate, pe linia CiTy TOUR

Regia Autonomă Transport în Comun Constanța reintroduce în circulație, pentru mini vacanța 26 aprilie – 05 mai, linia turistică CiTy...

Comunicate de Presă10 luni ago

Sumă absolut fabuloasă! Câți bani câștigă Lidia Buble și Răzvan Simion în doar două ore – capital.ro | ConstantaMEA

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, firma înființată de artistă în noiembrie 2017 înregistra deja încasări de 24.000 de euro...