Connect with us

Eveniment

PENSIONARUL „GORNACI” DE LA S.N.P.P.C. FURĂ MITINGUL S.N.P.R. „DECUS” PROGRAMAT PENTRU DATA DE 09 MAI 2019

Constanta MEA

Publicat

pe

Alegerile Europarlamentare din România vor avea loc pe data de 26 mai 2019. În așteptarea acestui eveniment, discuții aprinse au loc în vederea sistemului implementat pentru selecția noului deputat, posibile încercări de fraudă și presupuneri de câștigători din partea alegătorilor.

Pentru a înțelege mai bine ce sunt alegerile europarlamentare, cum funcționează și care este impactul lor asupra populației,  vom analiza în acest articol care sunt pașii pe care un candidat independent îi are de urmat pentru a obține un loc la Strasbourg.

În primul rând, ce sunt alegerile europarlamentare?

Alegerile europarlamentare au loc odată la 5 ani, prin sufragiu universal din partea tuturor cetățenilor, membri ai Uniunii Europene. La finalul alegerilor, 751 de membri europeni vor ocupa un loc în Parlamentul European. Numărul de deputați aleși din fiecare țară este calculat în proporție cu mărimea populației, iar în România sunt aleși 32 de membri.

Ce drepturi și responsabilități au deputații europarlamentari?

În urma alegerilor, cei aleși vor ocupa poziții care vor determina deciziile luate în trei arii de interes ale Uniunii Europene:

  1. Decizii legislative, adoptate împreună cu Consiliul Uniunii Europene – deputații trebuie să se asigure că legislația europeană este corectă și democratică față de toate țările membre;
  2. Decizii bugetare, adoptate împreună cu Consiliul Uniunii Europene – însemnând ca bugetul european dezvoltat de Comisia Eurpeana să fie aprobat și modificat de către Parlament, ultimul cuvânt fiind deținut de Consiliu;
  3. Decizii de control democratic – Parlamentul decide cine va compune Comisia Europeană, ce persoane sunt competențe pentru a ocupa o poziție în această instituție și poate impune retragerea persoanelor care nu întrunesc toate condițiile.

Care sunt condițiile pentru a putea candida la alegerile europarlamentare?

Pentru a putea candida in funcția de deputat în Parlamentul European este nevoie să ai 23 de ani împliniți până în ziua alegerilor (26 mai 2019), să îți depui candidatura cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri și să reușești să strângi 100.000 de semnături (sau 200.000 de semnături, dacă faci parte dintr-un partid).

Persoanele care te pot vota trebuie să fi împlinit 18 ani până în ziua alegerilor și să fie membri ai Uniunii Europene. O persoană poate vota o singură dată, pentru un candidat din orice țară (de exemplu, un francez poate vota pentru un candidat român).

Care sunt pașii de urmat pentru a deveni un candidat eligibil în cursa pentru alegerile europarlamentare?

Pentru ca voturile strânse de candidați să fie luate în considerare, persoanele responsabile cu colectarea lor trebuie să fie organizate, logice și foarte atente la detalii. Așa cum în jocul de ruletă ai modele matematice sau în Sudoku ai algoritmi de rezolvare, semnăturile pentru deputați nu sunt deloc o joacă. O singură greșeală găsită pe o pagină cu 10 semnături și toată foaia este anulată. În anul 2014, din 11 candidați care au depus cele 100.000 de semnături, 7 au fost respinși.

Prin urmare, iată pașii pentru a candida cu succes la alegerile europarlamentare:

  • Să citești atent toate regulile și să te asiguri că ai actele necesare pentru candidatură (vei avea nevoie de 4 exemplare);
  • Să înțelegi foarte bine care sunt criteriile pentru a înscrie numele și semnăturile alegătorilor care vor să te susțină în liste și să le scrii corespunzător;
  • Să începi să îți clădești o campanie sustenabilă înainte de perioada de colectare a semnăturilor, întrucât ai de adunat 100.000;
  • Toate semnăturile trebuie procurate în format fizic, deci trebuie să iei în considerare deplasarea dintr-un oraș/țară în altul/alta pentru a le obține;
  • Să depui la timp (60 de zile înainte de alegeri) mandatul tău pentru a putea fi luat în considerare.

Concluzie

Pentru a deveni un deputat europarlamentar nu este imposibil, dar nu este nici ușor. Trebuie să te asiguri că îndeplinești toate cerințele impuse de Parlamentul European și că ai cunoștințe ce vor fi dispuse să te susțină în dorința ta de a face o schimbare. Mai mult, trebuie să fii extrem de atent la detalii, matematic, organizat și perseverent. În final, vei avea nevoie și de puțin noroc.

Facebook Comments

Comunicate de Presă

Cutremur în PSD. Un nou scandal izbucnește printre social-democrați. Dragnea, amenințat de doi lideri locali ai partidului | ConstantaMEA

Constanta MEA

Publicat

pe


Se agită apele într-una din cele mai puternice filiale ale PSD. Iar Liviu Dragnea este pus, din nou, într-o situație delicată.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Comunicate de Presă

Se blochează fondurile europene și se intră pe procedura de excludere din UE! | ConstantaMEA

Constanta MEA

Publicat

pe

Prezentatorul Rareş Bogdan a avut o reacţie extrem de dură la aflarea informaţiilor trasmise de Reprezentanţa Comisiei la Bucureşti care anunţă că nucleara UE, cu articolul 7 din tratat, este la un pas distanţă.

„Se blochează fondurile europene şi se intră pe procedura de excludere a României din UE???? Doamneeeee. cui ne laşi, ce se întâmplă cu Țară asta, cu România mea şi a Dumneavoastră???

Fantastic!!!!!! Nu mi-am închipuit aşa ceva NICIODATĂ!

Ticăloşilorrrrrrr, nenorociţilor, tâlharilor, infractori nenorociţi!!!! Dragnea/Tăriceanu şi grupul din jurul vostru ar trebui să înfundaţi PUȘCĂRIILE că nenorociţi pur ;i simplu ţară asta şi pe fraţii din Diaspora!”, a scris Rareş Bogdan pe Facebook.

Angela Cristea,  şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a vorbit pe larg despre planurile şi mecanismele pe care Uniunea Europeană le are la dispoziţie în cazul unor eventuale încălcări ale statului de drept.

„Vom folosi cu mare atenţie instrumentele pe care le avem la dispoziţie… există procedura de infringement, există opţiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a spus Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autorităţile de la Bucureşti.

„Încercăm să ne uităm mai mult la fapte şi mai puţin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijoraţi. Mă aşteptam să apară aceste proteste ale magistraţilor, pentru că aceste ordonanţe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părţile implicate, iar magistraţii simt că independenţa le este ameninţată”, a precizat ea.

Cu privire la nou înfiinţata Secţie specială de investigare a magistraţilor, Cristea spune că apariţia acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ridică mari semne de întrebare, iar „primele sale acţiuni nu sunt de natură să ne liniştească”.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Comunicate de Presă

OUG pe legile justiției, la un pas de anulare! Anunțul Ministerului Public ar trebui să îl pună pe gânduri pe Dragnea | ConstantaMEA

Constanta MEA

Publicat

pe

„În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea, fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu”, spune Lazăr.

Augustin Lazăr a vorbit, într-un interviu la RFI, despre o blocare a sistemului de justiţie.

„Va fi o blocare a sistemului justiţiei, în primul rând o blocare a Ministerului Public fiindcă iată care este cea mai delicată dintre dispoziţiile care au venit, dispoziţia legală care permitea delegarea în toate funcţiile de conducere în care numirea se face de preşedintele României a fost eliminată să nu se mai poate face niciun fel de delegare pe aceste funcţii de conducere, or delegarea era menită tocmai pentru a genera soluţii rapide în situaţii de urgenţă. (…) Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcţionează instituţia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar, dacă dosarele nu sunt instrumentate şi instituţia Ministerului Public nu funcţionează?”, a afirmat Lazăr.

El a spus că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale care ar putea fi neconstituţionale.

„Cineva trebuie să observe. Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care să fie suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia. Vreau să vă spun că Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispoziţiilor legale suspecte de neconstituţionalitate şi în cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu”, a anunţat Lazăr.

Întrebat ce se va întâmpla dacă se merge la CCR în încercarea de a bloca OUG, dar CCR nu face acest lucru, Lazăr a afirmat: „Eu zic că în urma punctelor de vedere şi poziţii adoptate de magistraţii procurori nu se poate să nu se deştepte raţiunea legiuitorului, a instituţiilor competente care să observe că nu e posibil să faci altfel decât spun juriştii. Când există un raţionament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva, la voia întâmplării”.  

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din Constanța

Comunicate de PresăO oră ago

Cutremur în PSD. Un nou scandal izbucnește printre social-democrați. Dragnea, amenințat de doi lideri locali ai partidului | ConstantaMEA

Se agită apele într-una din cele mai puternice filiale ale PSD. Iar Liviu Dragnea este pus, din nou, într-o situație...

Comunicate de Presă7 ore ago

Se blochează fondurile europene și se intră pe procedura de excludere din UE! | ConstantaMEA

Prezentatorul Rareş Bogdan a avut o reacţie extrem de dură la aflarea informaţiilor trasmise de Reprezentanţa Comisiei la Bucureşti care...

Comunicate de Presă13 ore ago

OUG pe legile justiției, la un pas de anulare! Anunțul Ministerului Public ar trebui să îl pună pe gânduri pe Dragnea | ConstantaMEA

„În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom...

Comunicate de Presă19 ore ago

Horoscop weekend! Decepție mare pentru acești nativi! Nu plecați la drum | ConstantaMEA

BERBEC  Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, liderul grupului şi aşteptînd iniţiative din partea ta. În weekend...

Comunicate de PresăO zi ago

Două companii aeriene au scumpit biletele şi au fost amendate! Cu ce nereguli le-au prins autorităţile | ConstantaMEA

Companiile aeriene Ryanair şi Wizz Air au fost amendate cu 3 milioane, respectiv un milion de euro în Italia, pentru...

Comunicate de PresăO zi ago

mergem iar la FMI. Primele semne au apărut deja | ConstantaMEA

Anul 2021 va fi unul extrem de dificil pentru România, iar o ajustare drastică a bugetului, urmată cel mai probabil...

Comunicate de Presă2 zile ago

Acord controversat semnat pentru Ţinutul Secuiesc. Este oficial! Preşedinţii CJ Covasna, Harghita şi Mureş au decis! | ConstantaMEA

Documentul arată că între regiunea preponderent maghiară din România şi regiunea din Italia, în care populaţia germană este majoritară, există...

Comunicate de Presă2 zile ago

Răsturnare de situație pentru Laura Codruţa Kovesi! Detalii de ultima oră despre fosta șefă a DNA | ConstantaMEA

Joi, s-a primit un email de la secretariatul LIBE, comisia la care se ajunge cu subiectul procurorului general european după...

Comunicate de Presă2 zile ago

VIDEO Şcene de violenţă la conferinţa ALDE. Tăriceanu, țintă directă. Reacţie de ultimă oră a președintelui partidului | ConstantaMEA

Imaginile de la fata locului pot fi vazute aici Cei doi mebri ai ONG-ului au vrut să pătrundă la conferinţa...

Comunicate de Presă2 zile ago

Bătălia pentru un proiect controversat! Liderul unei țări europene a susținut Rusia în fața lui Trump | ConstantaMEA

Austria este interesată în surse stabile de gaz şi va continua să susţină proiectul de gazoduct Nord Stream-2, în pofida...