Connect with us

Comunicate de Presă

EXCLUSIV O nouă taxă declanșează războiul în lumea financiară. Dezvăluirile Capital au pus pe jar sute de firme. Autoritățile, luate cu asalt | ConstantaMEA

Constanta MEA

Publicat

pe

Capital a scris că ASF a mărit de 50 de ori taxa pe care o percepe pentru furnizarea de interpretări oficiale ale legilor, atunci când este vorba despre persoane juridice, altele decât firmele de asigurare,brokerii sau alte entitătiţi supravegheate de instituţie.

În principal, taxa se referă, după cum ne-au spus chiar surse din ASF, la avocaţi, care acţionează în numele clienţilor şi este preluată după modelul pieţei de capital, unde există de mai multă vreme.

Aşa cum a arătat Capital, taxa vine într-un moment extrem de delicat, în care apar acte normative noi, iar câteva dintre cele mai importante legi care guvernează piaţa asigurărilor sunt în plin proces de modificare. Anul acesta este important pentru implementarea prevederilor directivei IDD, privind protecţia consumatorului, prevederi care sunt greu de înţeles şi care au nevoie de interpretări de la supraveghetor.

Tot anul acesta se vor modifica şi legea RCA, dar şi cea a asigurărilor obligatorii de locuinţă. În acest context, furnizarea de interpretări oficiale reprezintă o activitate esenţială pentru piaţă.

Acesta este contextul în care Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), Patronatul Brokerilor de Asigurare (PRBAR) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă (UNSICAR) au trimis scrisoarea prin care solicită eliminarea taxei de 10.000 de lei.

 

Scrisoarea pieţei

Redăm mai jos, tot în exclusivitate,  scrisoarea celor trei asociaţii care reprezintă peste 80% din piaţa de profil.  Documentul ete adresat preşedintelui ASF, Leonardo Badea şi vicepreşedintelui responsabil de asigurări, Cristian Roşu.

 

“ Prin prezenta, subscrisele Uniunea Na ională a Societă ior de Asigurare  şi Reasigurare din România (UNSAR), Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere  şi Consultanţă în Asigurări   din   Romania   (UNSICAR) şi   Patronatul   Român   al   Brokerilor   de   Asigurare-Reasigurare (PRBAR) înţelegem să vă supunem atenţiei o problemă cu care asociaţiile noastre, ai căror membri sunt entităţi supravegheate de ASF, se confruntă în urma modificării  pct. 5.3.  din Anexa   nr.3   la   Regulamentului   ASF   nr.16/2014  în   sensul   aplicării   unei   taxe   de   10.000   lei persoanelor   juridice   care   solicită   interpretarea   oficială   a   reglementărilor   A.S.F.   în   vigoare,aplicabile entităţilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 93/2012.


 

Problema ivită are în vedere faptul că, deşi membrii celor trei asociaţii sunt entităţi scutite de la plata taxei sus-menţionate, asociaţiile din care fac parte, în calitatea acestora de persoane juridice, intră sub incidenţa dispoziţiilor pct.5.3. din Anexa nr.3 la Regulamentul ASF nr.16/2014 – forma în vigoare, fiind astfel obligate să achite o sumă semnificativă de 10.000 lei în cazul în care se adresează ASF pe subiecte supuse acestei taxări.

Or, în realizarea scopurilor pentru care s-au infiinţat, constând în realizarea unui interes general al pieţei de asigurări  şi sprijinirea activităţii membrilor în acest sens, asociaţiile noastre apelează frecvent la sprijinul  şi colaborarea instituţională cu ASF pentru interpretarea, respectarea  şi aplicarea corespunzătoare, coerentă  şi unitară a reglementărilor  şi deciziilor emise de ASF de către aceşti membri.

Facebook Comments

Comunicate de Presă

Cutremur în PSD. Un nou scandal izbucnește printre social-democrați. Dragnea, amenințat de doi lideri locali ai partidului | ConstantaMEA

Constanta MEA

Publicat

pe


Se agită apele într-una din cele mai puternice filiale ale PSD. Iar Liviu Dragnea este pus, din nou, într-o situație delicată.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Comunicate de Presă

Se blochează fondurile europene și se intră pe procedura de excludere din UE! | ConstantaMEA

Constanta MEA

Publicat

pe

Prezentatorul Rareş Bogdan a avut o reacţie extrem de dură la aflarea informaţiilor trasmise de Reprezentanţa Comisiei la Bucureşti care anunţă că nucleara UE, cu articolul 7 din tratat, este la un pas distanţă.

„Se blochează fondurile europene şi se intră pe procedura de excludere a României din UE???? Doamneeeee. cui ne laşi, ce se întâmplă cu Țară asta, cu România mea şi a Dumneavoastră???

Fantastic!!!!!! Nu mi-am închipuit aşa ceva NICIODATĂ!

Ticăloşilorrrrrrr, nenorociţilor, tâlharilor, infractori nenorociţi!!!! Dragnea/Tăriceanu şi grupul din jurul vostru ar trebui să înfundaţi PUȘCĂRIILE că nenorociţi pur ;i simplu ţară asta şi pe fraţii din Diaspora!”, a scris Rareş Bogdan pe Facebook.

Angela Cristea,  şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a vorbit pe larg despre planurile şi mecanismele pe care Uniunea Europeană le are la dispoziţie în cazul unor eventuale încălcări ale statului de drept.

„Vom folosi cu mare atenţie instrumentele pe care le avem la dispoziţie… există procedura de infringement, există opţiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a spus Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autorităţile de la Bucureşti.

„Încercăm să ne uităm mai mult la fapte şi mai puţin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijoraţi. Mă aşteptam să apară aceste proteste ale magistraţilor, pentru că aceste ordonanţe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părţile implicate, iar magistraţii simt că independenţa le este ameninţată”, a precizat ea.

Cu privire la nou înfiinţata Secţie specială de investigare a magistraţilor, Cristea spune că apariţia acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ridică mari semne de întrebare, iar „primele sale acţiuni nu sunt de natură să ne liniştească”.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Comunicate de Presă

OUG pe legile justiției, la un pas de anulare! Anunțul Ministerului Public ar trebui să îl pună pe gânduri pe Dragnea | ConstantaMEA

Constanta MEA

Publicat

pe

„În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea, fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu”, spune Lazăr.

Augustin Lazăr a vorbit, într-un interviu la RFI, despre o blocare a sistemului de justiţie.

„Va fi o blocare a sistemului justiţiei, în primul rând o blocare a Ministerului Public fiindcă iată care este cea mai delicată dintre dispoziţiile care au venit, dispoziţia legală care permitea delegarea în toate funcţiile de conducere în care numirea se face de preşedintele României a fost eliminată să nu se mai poate face niciun fel de delegare pe aceste funcţii de conducere, or delegarea era menită tocmai pentru a genera soluţii rapide în situaţii de urgenţă. (…) Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcţionează instituţia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar, dacă dosarele nu sunt instrumentate şi instituţia Ministerului Public nu funcţionează?”, a afirmat Lazăr.

El a spus că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale care ar putea fi neconstituţionale.

„Cineva trebuie să observe. Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care să fie suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia. Vreau să vă spun că Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispoziţiilor legale suspecte de neconstituţionalitate şi în cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu”, a anunţat Lazăr.

Întrebat ce se va întâmpla dacă se merge la CCR în încercarea de a bloca OUG, dar CCR nu face acest lucru, Lazăr a afirmat: „Eu zic că în urma punctelor de vedere şi poziţii adoptate de magistraţii procurori nu se poate să nu se deştepte raţiunea legiuitorului, a instituţiilor competente care să observe că nu e posibil să faci altfel decât spun juriştii. Când există un raţionament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva, la voia întâmplării”.  

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din Constanța

Comunicate de Presă31 de minute ago

Cutremur în PSD. Un nou scandal izbucnește printre social-democrați. Dragnea, amenințat de doi lideri locali ai partidului | ConstantaMEA

Se agită apele într-una din cele mai puternice filiale ale PSD. Iar Liviu Dragnea este pus, din nou, într-o situație...

Comunicate de Presă7 ore ago

Se blochează fondurile europene și se intră pe procedura de excludere din UE! | ConstantaMEA

Prezentatorul Rareş Bogdan a avut o reacţie extrem de dură la aflarea informaţiilor trasmise de Reprezentanţa Comisiei la Bucureşti care...

Comunicate de Presă13 ore ago

OUG pe legile justiției, la un pas de anulare! Anunțul Ministerului Public ar trebui să îl pună pe gânduri pe Dragnea | ConstantaMEA

„În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom...

Comunicate de Presă19 ore ago

Horoscop weekend! Decepție mare pentru acești nativi! Nu plecați la drum | ConstantaMEA

BERBEC  Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, liderul grupului şi aşteptînd iniţiative din partea ta. În weekend...

Comunicate de PresăO zi ago

Două companii aeriene au scumpit biletele şi au fost amendate! Cu ce nereguli le-au prins autorităţile | ConstantaMEA

Companiile aeriene Ryanair şi Wizz Air au fost amendate cu 3 milioane, respectiv un milion de euro în Italia, pentru...

Comunicate de PresăO zi ago

mergem iar la FMI. Primele semne au apărut deja | ConstantaMEA

Anul 2021 va fi unul extrem de dificil pentru România, iar o ajustare drastică a bugetului, urmată cel mai probabil...

Comunicate de Presă2 zile ago

Acord controversat semnat pentru Ţinutul Secuiesc. Este oficial! Preşedinţii CJ Covasna, Harghita şi Mureş au decis! | ConstantaMEA

Documentul arată că între regiunea preponderent maghiară din România şi regiunea din Italia, în care populaţia germană este majoritară, există...

Comunicate de Presă2 zile ago

Răsturnare de situație pentru Laura Codruţa Kovesi! Detalii de ultima oră despre fosta șefă a DNA | ConstantaMEA

Joi, s-a primit un email de la secretariatul LIBE, comisia la care se ajunge cu subiectul procurorului general european după...

Comunicate de Presă2 zile ago

VIDEO Şcene de violenţă la conferinţa ALDE. Tăriceanu, țintă directă. Reacţie de ultimă oră a președintelui partidului | ConstantaMEA

Imaginile de la fata locului pot fi vazute aici Cei doi mebri ai ONG-ului au vrut să pătrundă la conferinţa...

Comunicate de Presă2 zile ago

Bătălia pentru un proiect controversat! Liderul unei țări europene a susținut Rusia în fața lui Trump | ConstantaMEA

Austria este interesată în surse stabile de gaz şi va continua să susţină proiectul de gazoduct Nord Stream-2, în pofida...